Posts with the label Apps
Memaparkan catatan dengan label Apps. Papar semua catatan
Memaparkan catatan dengan label Apps. Papar semua catatan

November 29, 2021

SETEL : Pam Minyak Macam Pro

Pam minyak guna aplikasi SETEL ni memang mudah sangat-sangat. Korang hanya perlu topup wallet korang & pam minyak di mana-mana stesen minyak Petronas yang berdekatan. Pam minyak dengan SETEL memang korang akan nampak pro walaupun korang hanya mengepam minyak masuk tangki πŸ˜†.



Nak dijadikan cerita, minggu sudah masa hari Jumaat Syu pam minyak motor RS Syu. Udah blinking dah kawan tu. Takkan taknak isi kan? Jadi, masa on the way nak balik kerja tu Syu singgah lah kejap stesen minyak Petronas Pengkalan Jaya. Masa tengah nak isi minyak tu ada adik ni tanya macam mana Syu buat. Sebab dia tak nampak pun Syu pergi ke kaunter buat pembayaran πŸ˜….



Sambil-sambil isi minyak dalam tangki motor, Syu sempatlah berceloteh bercerita dengan adik tu macam mana guna aplikasi SETEL ni. Tangan bergerak. Mulut bercakap. Sejenis Syu πŸ˜‚. No wonder lah masa kecik-kecik sepupu gelar Syu j*b*k ayam πŸ˜…. Since dia macam berminat nak tahu, Syu suruh dia download aplikasi SETEL dekat Google Playstores. Lepas tu Syu bagi kod referral dekat dia. Kalau dia apply kod Syu tu, busuk-busuk dapatlah dia dalam RM5. Lepaslah kalau nak isi tangki minyak EX5 dia bagi penuh. Yedak?




MACAM MANA NAK PAM MINYAK GUNA APPS NI?




Nampak tak bertapa mudahnya isi minyak guna aplikasi SETEL ni? Masa nak sisi minyak, korang tak payah dah nak sibuk-sibuk beratur panjang di depan kaunter untuk buat pembayaran. Sekarang ni, pembayaran semua boleh dibuat dihujung jari sahaja. Pada Syu, aplikasi ni memang sangat praktikal untuk digunakan. Tambah-tambah bila berhidup sezaman dengan Covid-19 ni.



Untuk makluman korang, aplikasi SETEL ni hanya boleh diguna pakai di stesen minyak Petronas sahaja. Selain dari tu memang tak boleh yer kawan-kawan. So, apa tunggu lagi. Pam minyak kenderaan korang dengan SETEL. Nak duit wallet SETEL RM5, korang boleh masukkan KOD REFERRAL - 87wdv semasa mendaftar πŸ˜‰πŸ’•




BACA JUGA


πŸ‘‰ Setel dengan SETEL

SETEL : Pam Minyak Macam Pro

November 29, 2021

November 03, 2021

Shopee Akaun Kena Banned : Cara Kemukakan Rayuan

Susulan dari akaun Shopee kena banned bulan September lepas, ramai yang bertanya dengan Syu pasal hal ni. Ada yang tinggalkan pertanyaan diruangan komen & ada jugak yang e-mail Syu menggunakan contact form. Tak sangka ramai yang mengalami masalah ni. Walaupun majoriti yang bertanya tu berstatus UNKNOWN, Syu tetap berterima kasih sebab korang sudi singgah jenggah blog Syu cari jalan penyelesaian untuk dapatkan akaun Shopee korang balik.



Kesian jugak bila Syu dapat tahu ada yang terkena nasib yang sama macam Syu hari tu. 😩Yang paling Syu terkejut, bila ada seorang hamba Allah tu drop komen yang Shopee akaun dia kena banned & dalam Shopee wallet dia ada RM1K. Duit tu katanya duit refund & nak guna buat beli barang anak-anak. Seram pulak dengar. Syu yang dalam Shopee wallet tinggal RM40 pun dah melalak, inikan pulak RM1K 😬.



Tak mengapa. Kali ni Syu tunjuk proper step untuk korang follow macam mana nak daptkan akaun Shopee korang balik. Mungkin perkongsian Syu yang lepas agak panjang lebar untuk korang hadam. Jadi, kali ni Syu tunjuk step yang mudah untuk korang nak dapatkan semula akaun Shopee kesayangan korang tu. Nak shopping guna Shopee kan? Nak duit Shopee wallet korang balik kan. Jom baca apa yang Syu nak share dengan korang.





MACAM MANA NAK TAHU AKAUN SHOPEE KENA BANNED?



Untuk pengetahuan korang, bila mana seseorang pembeli mahupun penjual telah melanggar Dasar Privasi Shopee, akaun Shopee secara automatik akan dihadkan (being limited) & sekaligus menghalang pengguna akaun tu dari menglog masuk untuk melakukan sebarang aktiviti membeli mahupun menjual di Shopee. 



Apabila akaun telah dihadkan (banned/suspended/restricted/freeze), korang akan menerima pop-up message ketika korang hendak login masuk ke akaun Shopee korang. Ada sesetengah orang mungkin akan terima pop-up message ni masa nak log out. Bergantung pada keadaan. Macam Syu, Syu terima pop-up message ni masa nak log in.



Selain dari pop-up message, korang juga akan menerima notifikasi berkenaan dengan hal ni melalui e-mail. So, kena rajin-rajin lah cek e-mail lepas ni yer. Takut terlepas pandang. Dekat e-mail tu akan disertakan sekali link Borang Permintaan Pengaktifan Akaun (Account Activation Request Form). 







CARA KEMUKAKAN RAYUAN



Nak kemukakan rayuan pengaktifan semulan akaun Shopee tak susah manapun sebenarnya. Korang hanya perlu follow dua langkah ni :


1) Hantar Borang Permintaan Pengaktifan Akaun (Account Activation Request Form)


Pertama sekali apa yang korang kena buat adalah dengan mengisi & menghantar Account Activation Request Form terlebih dahulu kepada pihak Shopee. Sekiranya korang tak ambil apa-apa tindakan, dalam tempoh 30 hari (bermula dari hari korang tak boleh log in akaun Shopee) akaun Shopee korang kemungkinan akan pemanently banned. So, agak sukar untuk korang dapatkan semula akaun tu nanti πŸ˜”.



Untuk isi borang ni, korang kena isi semua maklumat korang yang berkaitan di medan yang bertanda asterik (*). Make sure details yang korang masukkan tu sama dengan details akaun Shopee korang yang dah didaftarkan. Gambar kad pengenalan, tak payah ambil depan belakang pun tak apa. Bahagian depan jer dah cukup. Janji gambarnya penuh & tak blur.


Untuk details lain seperti salinan penyata bank, lesen perniagaan (kalau korang penjual di Shopee, better sertakan), screenshot & additional remarks korang tak isi pun tak apa. Yang itu boleh skip. Tapi kalau korang ada, sila sertakan sekali. Yang pasti, kotak kecik yang last tu jangan lupa klik. Lepas dah lengkap, korang boleh tekan SUBMIT FORM.





2) Hantar dokumen sokongan


Lepas korang hantar Borang Permintaan Pengaktifan Akaun, dalam masa beberapa hari pihak Shopee akan hantar email maklumbalas berkaitan isu pengebanan akaun korang. Dekat email tu nanti, akan disenaraikan dokumen sokongan yang korang kena hantar. Dokumen yang dimintak ni mungkin berbeza mengikut kes (Boleh rujuk artikel di HELP CENTER). Macam Syu, pihak Shopee hanya mintak Syu hantar :


  • Gambar IC / passport - Syu hantar bahagian depan jer. Actually, nak hantar depan belakang pun boleh. Terpulang.
  • Penyata akaun bank - Penyata dari akaun bank yang dah di digunakan untuk buat transaksi.

Ni statement bank & gambar kad yang Syu attached sebelum hantar ke pihak Shopee.

  • "Dispute explanation" - Bagi penjelasaan sikit pasal apa yang dah jadi.
  • "Purchase confirmation" - Yang ini mungkin bergantung pada kes. Untuk "purchase confirmation" ni, Syu kena buat pengakuan samada Syu buat transaksi tu atau pun tak.

Ni contoh dispute explanation & purchase confirmation yang Syu tulis 😁.





BERAPA LAMA AKAUN KENA BANNED?



Sekiranya tak ada apa-apa masalah & rayuan korang diterima, kurang dalam tempoh 24 jam akaun Shopee korang dah boleh digunakan seperti biasa. Berkenaan dengan barang yang dah dibeli & duit dalam Shopee wallet. Yang itu korang jangan risau. Barang yang korang dah order tetap akan sampai macam biasa. Duit dalam wallet pun tetap maintain pada jumlah yang sama. Melainkan akaun korang kena suspend pemanently. Untuk kes yang macam ni Syu tak pasti nak buat macam mana. Kalau ianya melibatkan jumlah duit yang banyak, mungkin ada baiknya korang contact terus Help Center Shopee ditalian +603 2777 9222. Syu harap penjelasan Syu kali ni dapat membantu korang untuk selesaikan isu akaun Shopee kena banned ni. Sebarang pertanyaan korang boleh drop diruangan komen. 





BACA JUGA


πŸ‘‰  Shopee : Akaun Kena Banned (Part 1)

πŸ‘‰  Shopee : Akaun Kena Banned (Part 2)



Shopee Akaun Kena Banned : Cara Kemukakan Rayuan

November 03, 2021

Oktober 28, 2021

MAE by Maybank2U : Rugi Tak Masukkan Referral Code!! πŸ˜₯

Hari ni Syu nak cerita sikit pasal pengalaman pertama Syu daftar aplikasi MAE(Maybank E-Wallet) ni. Harap korang tak repeat apa yang Syu dah buat. Pada Syu, ianya adalah satu kerugian besar bila korang daftar tak masukkan Referral Code semasa mendaftar aplikasi ni. Macam Syu dah rugi RM10 sebab accidentally tertekan apa entah sampai tiba-tiba terlepas masukkan Referral Code blogger Kak Kamsiah. Tambah pulak line wifi office macam sengal pulak time tu πŸ˜‚. Mungkin, tak berkat agaknya sebab curi-curi waktu kerja semata-mata nak daftar aplikasi MAE ni.



Walapun RM10, agak kesal jugaklah sebenarnya sebab tak dapat berkongsi rezeki dengan tuan empunya kod 😞. Nak buat macam mana. Anggap saja tak ada rezeki. Syu harap korang JANGAN repeat apa yang Syu buat masa nak daftar aplikasi ni. Rugi tau!! Melepas duit dalam MAE korang. Kalau ada RM8 ke atas dalam MAE, korang dah boleh apply kad ni 😁. Tapi kalau Syu ada duit lebih dalam MAE ni sekalipun, Syu rasa Syu tak apply kot kad ni. Bukan apa, kad bank yang sedia ada ada dalam purse pun tak terbela. Lagi nak tambah kad? Macam payah jer ada banyak-banyak kad ni πŸ˜‚.


MAE Kad


Untuk pengetahuan korang, kalau ikutkan Syu memang tak pernah dengar langsung pasal aplikasi MAE by Maybank2U ni. Padahal aplikasi ni dah dilancarkan pada Oktober 2020 tahun lepas. Kiranya kalau masuk Oktober tahun ni kira ngamlah setahun. Nampak sangat Syu ni ketingalan pasal aplikasi perbankkan MAYBANK niπŸ˜‚. Apa-apa pun, terima kasih pada blogger Kak Kamsiah sebab sudi berkongsi info Duit Free Dari MAE Maybank di Blogger pagi tadi. Memang bermanfaat sangat untuk Syu bila diberi pendedahan pasal aplikasi ni. Pada yang belum tahu pasal aplikasi MAE ni, MAE ni sebenarnya e-wallet MAYBANK yang memudahkan korang untuk buat apa-apa transaksi pembayaran tanpa wang di tangan (Cashless). Untuk pelanggan MAYBANK, aplikasi ni kira aplikasi nombor dua selepas MAYBANK2U. Cuma MAE ni lebih menarik sikit dia punya fungsi & ciri-ciri dia.



Bila Syu explore satu-satu, bagus jugak sebenarnya aplikasi MAE ni. Macam-macam korang boleh buat especially bila korang ada perancangan untuk buat tabungan & merancang perbelanjaan korang supaya korang tak over spend. Bukan tu jer, kalau korang buntu nak makan dekat mana korang, korang boleh guna aplikasi ni untuk tunjukkan tempat makan yang berhampiran dengan korang. Memang terbaiklah kan.



Actually ada banyak lagi benefits aplikasi MAE ni. Cuma Syu tak habis explore lagi. Nak cerita lebih-lebih pun tak syok jugak sebab Syu pun baru jer daftar hari ni. Tapi bila Syu dah buat comparison dengan aplikasi Maybank2U, Syu rasa aplikasi MAE ni lagi better. Roughly, apa yang Syu perasaan pasal aplikasi MAE ni:


  1. Dia punya features tu lebih elok sikit berbanding aplikasi Maybank2U.
  2. Boleh buat transaksi perbankkan sama seperti di aplikasi Maybank2U.
  3. Pembelian tiket (movie, bus, ERL, penerbangan, dll.) - Tapi mahal sikitlah. Better direct beli dekat website tiket tu terus πŸ˜„.
  4. Boleh cari tempat makan bila korang ketandusan idea nak makan dekat mana - Tapi korang kena filter dulu untuk cari kedai yang berstatus HALAL. Sebab dalam aplikasi ni semua merchants dia campur sekali.
  5. Boleh split tabungan korang mengikut kategori simpanan yang korang nak ( Melancong, membeli-belah, kecemasan, dll.) - Tak payah main kutu dah lepas ni nak kumpul duit πŸ˜‚.
  6. Penjejak perbelanjaan automatik (Automated expenses tracker) - Korang boleh keep track perbelanjaan bulanan korang mengikut kategori. So, senang korang nak tahu korang banyak habiskan duit dekat mana.
  7. Ada diselitkan jugak tips-tips berkaitan dengan perbankan.

MAE Referral Code
Guna kod rujukan NB109223 untuk dapatkan reward RM10 dalam e-wallet korang. Sah sehingga 5 Januari 2022. 


By the way, untuk info lebih lanjut berkenaan dengan aplikasi MAE ni korang boleh baca di website Maybank2u. Kalau tak keberatan korang boleh guna Referral Code Syu untuk dapatkan RM10 yang Syu terlepas nak dapat masa daftar tadi πŸ˜…. Serius rugi tau kalau sign up tak guna Referral Code. Siapa nak bagi RM10 free senang-senang macam tu jer. Cara set up/sign up akaun di aplikasi MAE korang boleh klik link dekat bawah :


πŸ‘‰ Pelanggan baru MAYBANK - Belum ada akaun MAYBANK2U
πŸ‘‰ Pelanggan MAYBANK - Yang dah ada akaun MAYBANK2U



Dah ada M2U klik pada EXISTING. Yang belum ada klik pada APPLY πŸ˜‰.


Bagi pelanggan MAYBANK, lepas set up aplikasi ni korang akan dapat dua akaun. Satu akaun e-wallet MAE & satu lagi official bank akaun korang di MAYBANK. Jadi jangan terkejut pulak bila korang tengok dekat dashboard MAYBANK2U & MAE korang ada dua akaun. For those yang pernah ada pengalaman guna aplikasi ni share-sharelah sikit pengalaman & pengetahuan korang. Mana tahu ianya bermanfaat untuk orang lain terutamanya macam Syu yang baru tahu pasal aplikasi ni πŸ˜ŠπŸ’•.


(Tips : Masa nak sign up, JANGAN tekan back atau pangkah. Nanti korang akan terlepas peluang untuk masukkan referral code macam Syu πŸ˜‚. Rugi tau!!)

MAE by Maybank2U : Rugi Tak Masukkan Referral Code!! πŸ˜₯

Oktober 28, 2021

Oktober 27, 2021

GRAB Food : Cara Claim Missing Order

GRAB Food : Cara Claim Missing Order
Syu order soto ayam, nasi goreng paprik, nasi goreng ayam & bihun sup daging. Tapi malangnya, bihun sup daging hilang dari radar πŸ˜‚


Ada masa & ketika, sesetengah penjual makanan online kadang-kadang servisnya nun jauh ke laut dalam. Makanan tak sedap lah. Ada tertinggal order lah. Order tak sampai langsung pun ada. Tak pun yang paling kejis, terus cancelled order. Pernah kena tau. Dah lah masa tu Syu tengah kerja. Kita dah lah tengah lapar ni. Lunch hour pulak cuma sejam jer. Tiba di cancel-nya order. Mahu tak menyirap dibuatnya.



Nak dijadikan cerita, beberapa minggu lepas Syu tak larat nak masak sebab penat baru balik dari Cameron Highland. Dengan jalan jammed-nya. Dah confirm-confirm sampai rumah lapar. Nak menyinggah malas sebab hujan. So, untuk memudahkan kerja, Syu order jelah makanan guna GRAB Food. Yang jadi tak syoknya order yang Syu submit ada pulak yang missing πŸ˜‘. Tapi ada bagus jugak sebenarnya. Sebab makanan yang Syu order ni pun dah cukup mengenyangkan πŸ˜‚. Terima kasih Mak Endah. Berlobo-lobo nasi & lauknya. Murah rezeki dunia akhirat.



Jadi, sebagai pelanggan kita ada hak tau untuk  menuntut. Sebab kita makan pun bukannya FREE!! Yedak? Macam kes order Syu ni, makanannya semua sedap-sedap. Cuma ada tertinggal satu item yang Syu dah order. Tapi Syu husnuzon jelah. Mungkin banyak order agaknya masa tu sampai tauke kedai tak menang tangan nak prepare order. Biasalah, kalau dah banyak order masuk mesti akan ada yang keciciran macam bihun sup daging Syu tu πŸ˜…. Jadi, Syu kongsikan dengan korang macam mana nak submit apa jua isu berkaitan servis makanan di GRAB Food kepada Help Centre menggunakan handphone jer. 



CARA CLAIM MISSING ORDER



GRAB Food : Cara claim missing order

Lepas korang submit request refund kepada Help Center, diorang akan review & cek samada report yang korang submit tu betul ataupun tidak. Sekiranya berjaya, diorang akan hantar maklumbalas melalui email. Jangan risau, insyaallah korang akan dapat semula duit korang dengan syarat korang tak menipu 😁. Untuk pengetahuan korang, cara & tempoh duit tu dikembalikan mungkin agak berbeza yer. Bergantung kepada payment method yang korang gunakan masa buat pembayaran. Kalau korang bayar menggunakan :

  1. Kad (Credit/debit) & PayPal - 3 hari bekerja atau lebih. Bergantung kepada bank.
  2. Kredit GRABPay - dikreditkan terus ke dalam akaun.
  3. PayLater - amount akan muncul pada statement PayLater yang akan datang
  4. Cash - Digantikan dengan GRAB Rewards yang mana korang boleh guna rewards tu untuk order yang akan datang


So, itulah antara cara yang korang boleh guna untuk submit sebarang isu berkaitan servis penghantaran makanan di GRAB Food. Syu harap ianya sedikit sebanyak dapat membantu korang untuk tebus balik duit korang dari terbang begitu sahaja πŸ’ΈπŸ€‘.

GRAB Food : Cara Claim Missing Order

Oktober 27, 2021

Oktober 26, 2021

Halo Je : Cara Membuat Pesanan

Halo Je : Cara Membuat Pesanan

Assalamualaikum blogger kesayangan Syu sekalian. Pernah guna servis penghantaran makanan HALO JER? Mesti ada yang tak pernah dengar kan. Syu pun first time guna apps Halo Jer ni. Selalunya Syu order makanan guna GRABFood & Food Panda. Kalau korang nak tahu, aplikasi Halo Jer ni dah ditubuhkan pada tahun 2018 & pertama kali dilancarkan di negeri Johor.


Di seluruh Malaysia sahaja, Halo Jer ni dah beroperasi meliputi 200 kawasan & bakal bertambah ke 250 kawasan menjelang hujung tahun ni. Boleh tahan jugak yer. Selama hari ni memang tak pernah tahu pun pasal kewujudan aplikasi Halo Jer ni. Padahal kawan ni dah lama dah bertapak di Malaysia. Untuk makluman korang, ada 6 servis yang ditawarkan di aplikasi ni. Halo Express, Halo Food, Halo Grocery, Halo Pharmacy, Halo Frozen & Halo Biz. Nak tahu lebih lanjut korang boleh pergi ke website Halo Jer. Nak terus guna diorang punya servis terus pun boleh 😁.

Halo Jer : Website
Comel pulak tengok arnab dalam kotak tu πŸ˜‚.

Untuk hari ni, Syu nak share pengalaman Syu guna servis Halo Food (Gambar makanan yang Syu order tak dan nak ambik sebab dah lesap masuk dalam perut 😁). Apa yang bestnya pasal Halo Food ni, majoriti makanan yang dijual banyak yang HALAL (Tapi kena tengok betul-betul, takut ada yang sengaja letak tag halal πŸ˜…). Peniaga-peniaga pun macam banyak dari kalangan orang Melayu kita. Cuma apa yang tak bestnya, servis penghantaran agak mahal sikitlah jika dibandingkan dengan Food Panda & GRABFood. Tak kiralah lokasi korang jauh ke dekat ke. Setiap penghantaran tetap dicas RM4. 


Lepas tu, cash on delivery (COD) sahaja yang tak dikenakan payment fees. Payment fees yang Syu maksudkan ni akan dikenakan pada korang bila korang guna payment method seperti online banking (FPX), E-wallet & card (debit/credit). Untuk payment method macam FPX, cas yang dikenakan adalah tetap, iaitu sebanyak RM0.80 untuk satu transaksi. Manakala, cas sebanyak 3% akan dikenakan bagi pembayaran secara E-wallet & card. Agak costly jugak kan. Tapi benda boleh bayar cash. Apadahal kan? (Dalam hati : aku pun kadang-kadang cashless. Busuk-busuk dalam purse pun ada bawah 50 hengget jer. Ada hati nak pilih COD πŸ˜‚)

Halo Je : Cara Membuat Pesanan


Sepanjang Syu guna aplikasi ni, antara kelemahan dia yang Syu perasan, Halo Jer ni tak ada pilihan untuk order & pick-up macam GRABFood & Food Panda. Voucher & promosi pun sama. Tak hado!! Harap ada lah voucher & diskaun macam GRABFood tu. Baru ramai yang berpusu-pusu nak guna. Secara keseluruhannya Syu suka aplikasi ni sebabnya banyak pilihan makanan Melayu dekat dalam dia. Memang kenalah dengan tekak Melayu Syu ni πŸ˜‹. 

Harga makanan pun boleh dikatakan murah jugaklah. Cuma, bila dah masuk cas penghantaran, harganya jadi lebih kurang jer macam servis penghantaran makanan yang lain. Walau macam mana sekalipun, setia Syu tetap pada GRABFood πŸ˜πŸ’•. Kalau sekali-sekala nak guna Halo Jer tu boleh lah. Dengar cerita, Halo Jer dah nak ada Halo Wallet macam GRAB. Kita tunggukan kemunculannya macam mana. By the way, dekat bawah ni Syu selitkan video tutorial penggunaan aplikasi Halo Jer. Semoga bermanfaat πŸ˜ŠπŸ’•.

Halo Je : Cara Membuat Pesanan

Oktober 26, 2021

September 09, 2021

GrabFood : Hokkaido Baked Cheesetart (HBCT) Murah!!

GrabFood : Hokkaido Baked Cheesetart
Promo code : HOTDEALSGF


Meriah betul promosi GrabFood time bulan September ni yer. Ada banyak offer! Rambang mata. Asalnya bukak aplikasi GrabFood sebab nak tengok-tengok jer. Tanpa diduga. Jari jemari Syu ni laju jer dok tekan masuk cartπŸ˜…. Sungguhlah, tak tahan godaan Syu ni. Especially bila melibatkan bab makan πŸ˜†. Syu order apa? Macam biasalah. Order HBCT kegemaran Syu lagi πŸ˜‹. Rasanya macam tiap-tiap bulan pulak Syu repeat order dari Hokkaido ni. Submit order tak ingat donia. Acane nak kurus? Ha3 πŸ˜‚. 


GrabFood : Hokkaido Baked Cheesetart

Beli cheesetart di GrabFood kali ni memang murah. Kalau ikutkan harga asalnya RM31. Lepas guna kod HOTDEALSGF, harganya jadi RM18.50 jer sekotak termasuk sekali dengan harga cas penghantaran. Murahkan πŸ˜ŠπŸ’•. Memandangkan harganya memang tersangat mampu milik, maka dua kotak Syu rembat. Hi3 😁. 

Kebiasaannya, Syu akan order dua flavours ni jer. Original & chocolate. Selain dari dua perisa ni memang Syu tak boleh nak terima tekak. Especially durian πŸ˜…. Mungkin Syu tak biasa kot kombinasi durian dengan cheese. Dengar khabar, promosi GrabFood ni akan berlangsung sampai hujung bulan September ni. 

GrabFood : Hokkaido Baked Cheesetart

So, apa tunggu lagi. Pada yang teringin nak makan HBCT, korang boleh guna kod promosi GrabFood yang Syu bagitahu tadi untuk grab HBCT dengan harga yang murah (Tertakluk pada terma & syarat) πŸ˜ŠπŸ’•.

GrabFood : Hokkaido Baked Cheesetart (HBCT) Murah!!

September 09, 2021

September 07, 2021

Shopee : Akaun Kena Banned (Part 2)

Alhamdulillah, malam ni ada sikit kelapangan nak bercerita update terkini Shopee akaun Syu. Kali ni, entri nya mungkin agak panjang sikit yer kawan-kawan. Barangkali akan ada sambungan sampai ke part 3. Harap korang sudi & tabah membaca sampai habis πŸ˜‚. Pada yang tak tahu cerita. Korang boleh baca Shopee : Akaun Kena Banned (Part 1). As usual, since dari hari Jumaat sampai lah ke hari ni akaun Shopee Syu masih belum boleh dilogin sebab ianya masih lagi dalam proses untuk appeal.



KENAPA AKAUN KENA BANNED?


Untuk pengetahuan korang, semalam (Isnin, 6/9/2021) lepas maghrib macam tu, Syu baru baca maklumbalas dari pihak Shopee. Email tu mentioned yang Syu ada buat payment guna kad  yang endingnya *2750 πŸ˜‚. Transaction-nya masa bulan June. Bapak punya lah lama. Yedak? Dah nak dekat dua bulan, baru hari ni diorang perkesah nak banned akaun Shopee Syu. Apa kejadahnya semua ini? Ha3πŸ˜†. 



Email dari Shopee tu bagitahu Syu ada buat pembelian "cat food (D'Zahara)"? Bila Syu terpandang perkataan "cat food" tu baru Syu teringat kenapa sampai boleh kena banned!! πŸ˜‚ .  Actually, ada cerita disebalik  beli makanan kucing  ni hari tu. Tapi Syu tak cerita. Sebab malas!! πŸ˜‚. Tak sangka pulak boleh sampai kena banned semata-mata nak beli makanan kucing. Ha3. Cerita pasal  cat food D'Zahara tu korang boleh baca dekat SINI. Tapi dalam bahasa Inggeris lah sebab postnya masa hari Sabtu. Hari Sabtu kan hari berbahasa Inggeris 😁.



Kalau korang nak tahu, 2 bulan lepas (16/6/2021) Syu accidentally terguna kad bank husband Syu untuk beli makanan kucing. Kebiasaannya, Syu memang dah link siap-siap dah ShopeePay wallet dengan kad bank Syu. Siapa yang kaki Shopee tu mesti ada yang buat macam ni jugak. Bukan apa, senang. Lagipun, kalau guna ShopeePay wallet boleh dapat free shipping & cashback coins 😁.


Shopee | Akaun kena banned
Gara-gara beli makanan kucing!! RM60 jer pun. Menyampah tau!!  πŸ˜‚.


Nak dijadikan cerita, sebelum ni husband pernah suruh topup ShopeePay wallet Syu untuk beli barang. Syu pun tak ingat beli barang apa.  Kettle rasanya. Sejenis Syu ni kalau nak tahu pelupa jugak sebenarnya  πŸ˜†. Jadi husband pun dengan baik hati suruh add kad bank dia untuk topup Syu punya ShoppePay wallet. Nak belanja katanya. Okay tutup cerita tu kad situ. 


Then, masa hari kejadian tu, husband Syu tak ada dekat rumah sebab pergi kerja. Syu pulak terdesak sangat nak kena beli makanan kucing. Sebabnya makanan kucing Syu just tinggal setong jer lagi. Kalau habis satu tong tu memang berlaparlah anak-anak bulus Syu. Bila nak proceed dengan payment, amount dalam ShopeePay wallet Syu tak cukup. Jadi, terpaksalah topup. Kalau tak guna Shopee Pay nanti tak dapat free shipping. Itu yang gigih sangat nak topup jugak. 



Masa nak topup tu, ada dua kad bank yang dah di link kan. Syu pulak tak ingat nombor hujung kad bank Syu yang mana satu. Syu pun selamba badak jelah submit payment guna kad yang endingnya *2750. Padahal yang tu kad bank husband Syu. Yang husband pulak tak tahu. So, bila dia nampak ada duit lesap dalam akaun, terus dia buat report dekat Maybank. Masa dia buat report tu, dia ada kat tempat kerja. Husband pun tak tanya Syu. Syu pun tak bagitahu sebab Syu sendiri pun tak tahu ter-topup ShopeePay guna kad bank dia.  Salah sendiri jugak sebenarnya sebab terlebih yakin!! Rasakan. Ha3 πŸ˜†. 



Tadi, ada jugak terbaca post BOLA KATOK pasal pengalaman dia pernah kena banned dengan Shopee jugak sebab buka aplikasi Shopee guna Blustacks. Pada Syu, step untuk appeal tu macam lebih kurang sama, cuma part submit dokumen tu ada sedikit berbeza. Barangkali, isu akaun Shopee Syu ni ada melibatkan kad bank orang lain. That's why, dokumen tu kena bagi lebih sikit. Kat bawah ni list WAJIB yang Shopee suruh Syu submit untuk di review :


  • Gambar IC / passport 
  • Penyata akaun bank : Akaun yang dah di link untuk topup Shopee Pay
  • "Dispute explanation" - Kena bagi penjelasaan sikit pasal apa yang dah jadi.
  • "Purchase confirmation" - Nyatakan YA/TIDAK untuk pembelian yang dah dibuat dengan duit yang dah ditopup ke akaun Shopee Pay. 


Actually, dokumen yang Shopee mintak tu Syu dah prepare dah. Cuma nak mengarang ayat tu yang kena berfikir panjang sikit. Sebab dah melibatkan hal laki bini πŸ˜‚. Jadi, nampak tak kat sini? Even korang husband & wife sekalipun, kalau salah guna akaun Shopee tetap kira as a fraud & tak terkecuali dari kena banned. 



Harap-harap dapatlah balik akaun Shopee Syu tu. Nak signup akaun baru pun tetap tak boleh, sebab nombor handphone dah linked dengan semua 3rd party account (Gmail & FB). Tak tahulah berapa lama akan ambil masa untuk dapatkan semula akaun Shopee Syu tu. Dah lah balance ShopeePay ada lagi dalam RM40. Coins pun banyak. Sayangnya kalau akaun tak boleh dapat balik. Apa-apa pun yang pasti, 9.9 ni tak boleh shopping!! (Nanges tepi bucu katil 😒)




Pengajaran : Lain kali kena ingat nombor belakang kad bank bila nak top up ShopeePay. Jangan selamba sembrono pergi topup guna kad bank orang lain πŸ˜†. Tambah-tambah kalau dah link dengan kad bank husband. Para suami pulak, sebelum buat report, make sure tanya orang rumah dulu πŸ˜‚. Jangan asyik nak ingat scammer jer memanjang. Tak memasal Shopee akaun bini kena banned. Dah tak boleh nak shopping!! Ha3.





BACA JUGA


 πŸ‘‰ Shopee : Akaun Kena Banned (Part 1)

πŸ‘‰ Shopee Akaun Kena Banned : Cara Kemukakan Rayuan

Shopee : Akaun Kena Banned (Part 2)

September 07, 2021

September 06, 2021

Shopee : Akaun Kena Banned (Part 1)

Ini alkisah hari Jumaat hari tu. Nak bercerita. Tapi tak terluah. Dia punya sabar tu tahan bawak sampai ke hari ni. Tak tahulah nak geram ke nak menyampah dengan Shopee ni.  Niat hati kononnya nak shopping lah bersempena event Shopee 9.9 ni. Semuanya gara-gara ternampak abam Jackie Chan dok menari-nari dekat iklan Shopee dalam TV (Sambil menaip entri ni pun nampak iklan Jackie Chan ni lagi!! Geramnya πŸ˜”). Tak ke menggugat keimanan nak bershopping. Cubalah buka aplikasi Shopee. Bila bukak akaun, nak sign in Shopee tak boleh. Ahhh...sudah!! Mulalah nak naik geram. Banyak kali jugaklah Syu cuba untuk login. Asyik keluar notifikasi "Login failed"? 

Shopee | Akaun Kena Banned
Dah kena banned dah akaun Shopee Syu. Halah3 πŸ˜‚. Macam mana nak shopping ni.


Entah macam mana tiba-tiba terdetik hati ni nak baca email. Rupa-rupanya, ada satu email dari Shopee (bertarikh : 2/9/2021) ni bagitahu akaun Syu dah kena banned!! Lagilah makin bertambah menyirap lah dibuatnya. Dah kenapa kan? (Dalam hati : "Aku nak shopping ni. Kenapa banned akaun aku!! πŸ˜…"). Rasanya, Syu tak ada pun beli & jual barang terlarang. Dalam otak dah pikir. Mesti ada someone yang dah hack akaun Shopee. Kalau tak, masakan sampai kena banned ye dak? Selama hari ni kalau Syu nak login pun Syu just guna akaun 3rd party iaitu akaun Facebook. Bertahun-tahun dah guna, baru hari ni kena banned. Lawak sungguh. 



APA NAK BUAT?


Dekat sini ada 3 alternatif yang korang boleh buat untuk dapatkan semula akaun Shopee korang.  Antara alternatifnya :

1) Appeal form

Once korang kena banned, perkara yang korang kena buat adalah dengan submit appeal form dekat Shopee.  Appeal form ni korang akan dapat melaui email yang dihantar oleh pihak Shopee. Dekat email tu korang klik jer perkataan "Appeal Form" yang dah di highlight dengan warna oren tu. Then korang isi jer form tu macam biasa. Lepas tu korang submit. Tunggulah dalam 3-5 hari bekerja. Pihak Shopee akan hantar maklumbalas.

Shopee | Akaun Kena Banned
KIRI : Email pemberitahuan dari pihak Shopee. KANAN : Appeal form yang korang kena isi & submit.



2)   E-mail 

Selain dari appeal form, korang boleh jugak hantar fraud appeal melalui email ke help@support.shopee.com.my untuk respon yang lebih cepat, Tapi, kalau korang rasa dengan submit appeal form dah cukup, ianya tak jadi masalah pun. Sebabnya, respon dari team Shopee ni kira agak cepat jugaklah untuk isu-isu yang macam ni.

Shopee | Akaun Kena Banned
Lepas dah hantar Appeal Form, Syu tetap submit jugak guna email. Bukan apa, kalau boleh tak nak lah sampai akaun Shopee kena banned 😒.




3)  Telefon Help Center Shopee

In case korang tak dapat sebarang maklum balas daripada korang punya appeal, alternatif terakhir korang boleh buat adalah dengan menelefon terus Help Center Shopee ditalian +603 2777 9222 . Masa ni korang ceritalah segala apa yang terbuku dihati korang (Macam nak buat aduan kes penderaan rumahtangga pulak jer kan. Padahal akaun Shoppe kena banned jer. Ha3 😝). Untuk pengetahuan korang, Help Center Shopee ni beroperasi setiap hari bermula jam 9 pagi sehingga jam 6 petang. So, bila ada kelapangan & keperluan, korang boleh telefon untuk mendapatkan maklumbalas dari pihak Shopee.


Actually, ada satu lagi alternatif.  Tapi, alternatif ni TAK AKAN BERKESAN once akaun Shopee korang dah kena banned!! Nak tahu apa dia? Shopee Chat πŸ˜† . Nak tak nak, 3  cara yang  Syu listkan dekat atas ni jer yang korang boleh guna pakai untuk dapatkan kembali akaun Shopee korang. Kat sini Syu cuma guna 2 alternatif untuk dapatkan semula akaun Shopee Syu. Shopee appeal form & e-mail. Bukan apa, tak kuasa Syu nak menelefon Shopee. Buat ngabiskan kredit jer!! Lagipun mood nak shopping dekat Shopee dah hilang (Dalam hati : "Bagus jugak. Jimat duit aku!! 😝") - Bersambung PART 2





BACA JUGA


πŸ‘‰  Shopee : Akaun Kena Banned (Part 2)

πŸ‘‰ Shopee Akaun Kena Banned : Cara Kemukakan Rayuan

Shopee : Akaun Kena Banned (Part 1)

September 06, 2021

Jun 07, 2021

Cara Langgan Disney+Hotstar

Alhamdulillah, akhirnya semalam Syu berjaya jugak langgan Disney+Hotstar. Tak sangka terjebak. Thanks abang Jularipin πŸ˜‚. Selalu sangat dok iklan dekat TV tanpa henti-henti. Actually nak langgan Disney+Hotstar ni takdalah susah mana pun. Janji ada duit jer. Semua jalan 😁. Tapi kalau langgan pun, yuran bulanan dia takdalah mahal manapun. Cuma bila dia letak harga RM54.90 untuk 3 bulan tu yang menampakkan dia macam mahal sikit. Kalau ikutkan harga langganan bulanannya lebih kurang jer sebenarnya dengan video-video streamer yang lain. 


Pada Syu, langgan Disney+Hotstar ni memang berbaloi sangat.  Sebab korang boleh guna satu akaun guntuk dua peranti yang berbeza pada masa yang sama. Tak kisah apa jenis peranti korang sekalipun. Yang pasti line internet korang kena laju. Tapi kalau line macam siput sedut memang ke laut lah jawabnyer nak tengok movie πŸ˜‚. Bukan tu jer, ada banyak movie-movie pecah panggung korang boleh tengok dekat video streamer ni. Rata-rata banyak movie yang dikeluarkan hasil terbitan Disney, Pixar & Marvel. Memang best-best semuanya.



Before korang nak gigih submit payment, make sure korang download & signup dulu applikasi ni terlebih dahulu okay. Aplikasi ni korang boleh download samada dekat GoogleApps Store atau AppleApp Store. Nak signup senang jer. Apa yang korang perlu hanya key-in nombor telefon bimbit. Once, korang dah submit nombor telefon korang tu, korang akan terima nombor pin melalui SMS . Korang key-in jer dekat ruangan yang dia suruh then tekan proceed. Dah selesai korang akan return baleh dekat main page Disney+Hotstar.

Tiga method pembayaran disediakan. Terpulang pada korang nak pilih yang mana.

Untuk pembayaran, korang boleh pilih tiga cara, samada dengan menggunakan kredit kad, debit kad mahupun online banking. Terpulang pada korang nak pilih cara pembayaran yang macam mana. Yang pasti lepas bayar baru korang boleh tengok movie 😝. Macam Syu, Syu pilih untuk bayar guna debit kad. Actually boleh jer guna online banking. Tapi saja nak try bayar guna debit kad. Selalu asyik buat payment guna online banking jer, kali ni guna method lain pulak. Oncee korang dah submit payment, korang boleh start tengok movie macam biasa. Senangkan? Setakat ni Syu baru sempat layan  tiga movies. So far so good lah setakat ni. Next time, Syu update lagi pasal Disney+Hotstar ni okay πŸ˜‰.

Cara Langgan Disney+Hotstar

Jun 07, 2021