Posts with the label Baker's Cottage
Memaparkan catatan dengan label Baker's Cottage. Papar semua catatan
Memaparkan catatan dengan label Baker's Cottage. Papar semua catatan

September 16, 2021

Kuih Bulan Baker's Cottage

Semalam Syu kena masuk office setengah hari sebab ada hal kerja sikit yang nak kena bagi settle. So lepas habis kerja, on the way balik tu sempat lah singgah ke Baker's Cottage sekejap untuk beli ayam panggang (Gambar ayam tak sempat nak ambik. Sebab dah kena ngap!!πŸ˜‚). Murah jugak ayam panggang dekat Baker's Cottage. Seekor RM11.90 jer. Tak ingat dah berapa kali repeat order πŸ˜†. Kat Baker's Cottage ni ada dua flavour ayam panggang yang  korang boleh pilih. Flavour barbeque (BBQ) & lada hitam. Dua-dua flavour Syu dah rasa. Kalau Syu, Syu lagi suka flavour BBQ lah. Husband Syu pulak suka yang lada hitam πŸ˜….  Tapi kalau beli mana-mana flavour pun Syu makan jer. Cuma yang BBQ tu lebih moist sikit lah compare to BBQ. 

Kuih Bulan Baker's Cottage | Taro Jingsa

Dalam tengah dok submit order dekat cashier, terpandang pulak kuih bulan dekat rak. Memang cantik & helok jer tersusun. Tengok packaging saja dah tergoda. Bila dah terpandang, tekak ni pun teringin lah nak cuba barang seketul dua. Actually, sebelum-sebelum ni Syu pernah jer makan kuih bulan. Tapi malangnya rasa kek bulan tu tak sedap & tak boleh diterima tekak Syu πŸ˜…. Barangkali bahan-bahannya bukan dari bahan yang berkualiti premium agaknya. Padanlah dengan harganya yang tak sampai RM5 seketul. 


Kali ni Syu saja nak cuba makan kuih bulan yang mahal sikit dekat Baker's Cottage. Betul ke mahal? Boleh tahanlah...Seketul tu ada lah dekat RM15 πŸ˜‚. Sekali sekala nak merasa. Tak ngapa lah. Pandang sebelah mata jer. Lama jugaklah Syu duduk depan rak kuih bulan tu. Bukan apa, saja ambik masa baca ingredients yang dia letak. Filling kuih bulan yang Syu beli ni ada letak taro atau keladi. Namanya kat packaging dia tulis "Kuih Bulan Jingsa Keladi"? Tak tahulah Syu apa benda Jingsa tuπŸ˜…. 

Kuih Bulan Baker's Cottage | Taro Jingsa

Inilah rupa isi dalam kuih bulannya bila dah dipotong. Dari kulit luar sampailah ke isi dalam, memang cantik. Nak makan pun sayang😌. Tapi kalau tak makan, nak simpan sampai bila ye dak? Kalau nak tahu, inti yang hitam (actually warna dark purple) tu sebenarnya lotus paste yang memang khas digunakan untuk buat kuih bulan. Rasa dia seakan-akan sri kaya tin brand Yeo's pun ada. Memang sedap! Rasa keladi tu macam tak ada. Walaupun kuih bulan yang Syu pilih ni berperisa keladi πŸ˜….


Dalam paste hitam tu ada lah jugak dicampur sikit dengan melon seeds. So bila kunyah tu adalah rasa ranggup-rangup kekacang. Manisnya pun memang ngam-ngam.  Yang kuning tu pulak kuning telur masin yang dah di lenyek. Bila makan, teksturnya lembut & cair jer bila masuk dalam mulut. Percayalah cakap Syu. Memang sedap kuih bulan dari Baker's Cottage. Kalau tak, tak takdelah seketul besar ni Syu sorang jer yang makan πŸ˜†. Pertama kali dalam sejarah Syu dapat habiskan seketul tanpa share dengan siapa-siapa. Serius, memang highly recommended untuk korang yang nak beli!!πŸ˜‹

Kuih Bulan Baker's Cottage

September 16, 2021