Oktober 13, 2021

String of Hearts (SOH) : Hidupnya Segan, Mati Pula Tak Mahu 😩

Dari tahun lepas bela. Banyak ini jer yang menjadi. Dah kenapa lah dengan korang ni πŸ˜….

Dalam bab-bab berkebun ni ada masa & ketika tak semuanya yang ditanam menjadi. Contoh macam kes pokok berjuntai yang macam Syu tanam ni. Kalau ikutkan ada 4 jenis semuanya. Empat-empat pokok ni perangainya sama, sejenis hidup segan mati tak mahu. Banyak kali dah tukar medium & tempat, ada saja yang tak kena. Campak baja pun macam tak ada function. Sudahnya Syu lantakan jer πŸ˜‚. Siapa suruh bebal sangat. Dah bagi kasih sayang sepenuh hati boleh pulak buat perangai. Bukan kita kerah suruh buat kerja rumah bagai. Suruh hidup beranak pinak dalam pasu pun sikit punya siksa. 

String of Hearts | Ceropegia Wodii
Tengoklah yang orang ni bela. Elok segar bugar penuh pasu. Warna pun cantik jer. Sejuk mata memandang. Yang kita punya? Sakit hati tengok πŸ˜‚.

Sudahnya, satu pasu jer yang dapat survived. Yang lain (String of Turtles, String of Dolphins, String of Pearls) semua dah RIP. Ini pun tak tahu boleh hidup sampai bila. Tengok Mat Salleh elok jer tanam dalam pasu beranak-pinak siap berjurai-jurai lagi. Yang kita punya? Allah...Hari-hari tengok perkembangan memang seperti meminta untuk dicarutkan πŸ˜‚. Tapi tak baik nak carut-carut pokok kan. Mana tahu, dalam tengah kita dok siram tu dia dok berselawat berdoa untuk kita. Nak tak nak bertabah jelah . Terus jer bela walaupun hidupnya segan mati tak mahu πŸ˜….



Ada tak dalam kalangan kawan-kawan blogger Syu bela pokok ni. Kalau ada tolong lah share tips sikit dekat ruangan komen. Jenuh dah Syu bercari artikel pasal penjagaan pokok ni. Mak sedara dekat kampung tanam pokok bunga elok jer tak banyak perangai. Siram dengan air siang ikan pun elok membulat. Pokok yang kat rumah Syu ni banyak pulak songgehnya. Ke sebab pokok ni patutnya duduk dekat tanah tinggi? Musykil dah SyuπŸ˜•

Oktober 12, 2021

Kenapa Blog Lambat Loading?

Assalamualaikum sayang-sayang sekalian. Pejam celik dah hari Selasa dah hari ni yer. Mood Monday blues semalam pun belum habis lagi. Tak tahulah kenapa mood bermalas-malasan weekend tu sampai terbawa-bawa ke hari ni pun tak tahu lah. Buat kerja kat office tetap jalan jugak macam biasa. Cuma otak tu kadang-kadang entah ke mana melayangnyer πŸ˜…. Nampak gayanya, weekend ni nak kena keluar beriadah kejap lah. Asyik duduk rumah memanjang pun bosan jugak.



Mungkin pergi ber-camping lagi dekat tepi pantai ke. Tak pun paling senang, buat jer "me time" dekat shopping kompleks. Tak kisahlah tabur duit sikit dekat tudung ke barang make-up ke. Janji keluar rumah. Bukan selalu. Lagipun, nak pergi bercuti ni kadang-kadang bila dah plan elok-elok tak berapa nak jadi. Kalau nak buat tu biar tergempor sikit. Esok nak pergi hari plan. Tak pun hari ni nak pergi, hari ni plan. Baru berhubung sikit sel-sel otak nak memikir πŸ˜†.



Harap-harap weekend ni dapatlah buat family outings sikit. Buat luar daerah sikit pun jadilah takat nak lepaskan gian ber-outing. Yang pasti, idaklah sampai nak kena rentas negeri bagai. Yang itu, kita bagi peluang yang duduk  jauh di perantauan balik puas-puas dulu. Ramai yang dah up status nak balik tu!! Rindulah katakan...Nasiblah family Syu duduk dalam satu negeri. Tapi nak balik tetap jugak takut-takut. Okay, tutup ceritanya kat situ. Jauh melalut dah ni πŸ˜‚.



Sejujurnya, Syu pun tak berapa ingat sejak bila Blogger ni mula bermasalah πŸ˜‚. Tapi yang pasti, ramai blogger-blogger lain dah banyak kali alami benda-benda macam ni. Termasuk Syu. Hari tu hangat pasal isu nak komen tak boleh. Macam-macam segala mak nenek keluar. ReCAPTCHA lah apa lah. Paling best bila tengah sedap-sedap menaip komen tiba-tiba hilang. Yang ni memang menyirap, sebab Syu sendiri pernah kena. Rasanya sampai ke hari ni masih belum selesai lagi isu pasal komen ni kalau tak silap Syu.



Sebelum ni Reading List Blogger pun pernah mengalami masalah. Kali ni page jadi lambat loading pulak. Dia jadi macam mana nak tahu? Bila Syu nak buat blog walking, sikit punya bercinta dia punya loading nak masuk page tuan tanah. Kadang tu sampai terpaksa cancel sebab terlampau lama sangat ambil masa. Tapi, ada sesetengah blogger yang Syu buat blog walking, tak ada apa-apa masalah pun. Actually, Syu ada jugak baca beberapa artikel pasal blog lambat loading ni. So, Syu share kan sikit point yang Syu dapat dengan korang. Harap bermanfaatlah.


    1. Blog template terlampau berat - Besar kemungkinan template yang korang guna terlalu banyak script, HTML kod, CSS & Javascript.
    2. Gunakan gambar bersaiz besar - Standard size yang patut digunakan sepatutnya berukuran 600 x 400 pixels (Maksimum 200Kb) 
    3. Blog sarat dengan widget - Mungkin sesetengah widget yang korang guna agak berat. Nak tak nak terpaksa jugak buang.
    4. Banyak iklan dipaparkan - Kalau korang set iklan Google Adsense ke auto, mesti tahu. Kadang-kadang diorang letak iklan kat website merata-rata sesedap rasa. Iklannya pulak ada yang lambat loading pulak tu. Yang ni korang ke manage iklan korang dekat Google Adsense.
    5. Hosting atau server Blogger sendiri yang memang bermasalah - Kalau Blogger yang buat hal memang tak boleh nak cakap apa lah. Kena sabar lah banyak-banyak walaupun sabar dah lama hilang .
    6. Terdapat banyak site ERROR - Ni korang boleh cek dengan tekan button F12. Kalau nampak merah-merah tu dia lah tu. Nak buat macam mana? Yang itu Syu sendiri pun tak tahu πŸ˜‚. 
    7. Terlampau banyak URLs - Hyperlink, backlink segala.

Sekiranya korang ada masalah blog lambat loading, Syu rasa ada baiknya korang cek dahulu satu-satu point yang Syu dah listkan ni. Jangan terus jump to conclusions dengan tukar template blog pulak. Kaji dulu satu-satu tau. Tapi kena bertabah sikitlah yer. Jadi Blogger ni memang kena banyak bersabar πŸ˜‚. Tambah-tambah bila melibatkan masalah teknikal blog macam ni. Kalau terer tak mengapa. Macam Syu ni jangan cakaplah. Masih merangkak lagi nak belajar pasal dunia Blogger ni. Bila sampai satu tahap korang dah tukar template pun masih tak jalan jugak. Jawapan terakhirnya satu jer - SILA SALAHKAN BLOGGER!! Mesti diorang punya server yang bermasalah πŸ˜‚. By the way, Syu nak tanya. Blog Syu lambat loading tak? (Sila jujur πŸ˜‚)

Oktober 10, 2021

Rentas Negeri Dibenarkan

Rentas Negeri Dibenarkan

Alhamdulillah, akhirnya... Penantian seluruh rakyat Malaysia beberapa hari yang lalu kini sudah terjawab. Sepertimana yang telah diumumkan oleh YAB Perdana Menteri kita jam 3.00 petang tadi, mulai esok (Isnin, 11 Oktober 2021) seluruh rakyat Malaysia yang telah lengkap dua dos vaksinasi diberi kebenaran untuk merentas negeri. Kepada yang ada perancangan untuk pulang ke kampung berjumpa keluarga - SELAMAT PULANG KE KAMPUNG!! Tapi jangan lupa. Tetap terus amalkan SOP & kawalan kendiri untuk kemaslahatan bersama. For those yang antivax, rest in peace & jangan sedih okay!! Nak merasa pulang ke kampung, pergilah vaksin. Masih belum terlambat untuk korang tukar fikiran😁.

Oktober 09, 2021

Nasi Lemak + Boba Milk Tea 😁

Eating & blogging at the same time 😁. Boba tea for breakfast & Nasi Lemak for lunch. What a complete set!! πŸ˜‹ 

 

Good afternoon fellas!! Today, I'm pretty MALAS to cook any fancy food πŸ˜‚. So, I just start my day with Nasi Lemak & Boba Milk Tea only for my brunch (breakfast + lunch). I think, this menu might probably continue until dinner πŸ˜†. Let's say, if both of us (me & husband) cannot stand the whole day eating Nasi Lemak. Food Panda & Grab will be the last choice for our dinner.  Just wait & see πŸ˜‚. 



Actually yesterday dinner, I bought Boba Milk Tea  from Cha Time. My husband cannot stand with the taste of the Milk Tea. He said, the taste of Milk Tea kinda bit weird. He able to drink one to two sips only.  What a pity Milk Tea. So, I decide to finish it today during my brunch. If not, it's life will ends up in TONG SAMPAH πŸ˜‚.  

10 Indoor Activities For Adult Like Me!! - Part 1

Hai Fellas!! How's your weekend going last week? Today, I am going to share with you some indoor activities for adults like me which you can spend either on weekdays or weekends. Here, I just listed five types of indoor activities first. The rest I will share with you in the next entry. I'm not sure what's your favourite one. Maybe you did the same indoor activities that I'm going to list. Who knows, right? Why don't you spend a couple of minutes with me about what I'm going to share. Let's have take a look together one by one πŸ˜‰. 

10 Indoor Activities



1)  GARDENING


Sometimes get your hand dirty with some dirts, technically will help you to release your stress. I do like to play with some dirts too!! Actually, gardening is like a therapy. Just go & plant some vegetables or any ornamental plants that you like. Of course, it's enjoyable & fun, especially when you get some crops from the plants that you've planted. You can grow a plant as simple as herbs, cactus & succulents in small pots. It's enough for you to enjoy some greenish inside of your house.


If you have a huge space, you can plant more crops that soon will be profitable for you enjoy. My plants? Most of them need air instead of  soil because they are air plants. Of course they don't need  any medium to grow. Just need the fishing lines & hang them wherever place that I desire!! As long as they get air, water & sunlight to live. I still run my gardening project in my backyard. Some crops already harvested & now got to replant them again.


10 Indoor Activities | Gardening



2) DO SOME SEWING PROJECTS


10 Indoor Activities |


Do you remember the JEWELLERY POUCHES that I sewed two months ago? It shows, I have a lot of free time to do some experiments with my needles, threads & remnants (fabrics) on that time. For the rest of my life, I've never ever had any sewing skills. Even, attending sewing classes also NONE!! What I did is I learned all sorts of sewing tutorials through the YouTube Channel. It was really helpful actually. Some sewing tips & techniques I got from my mother & my friends who work as tailors. Thanks to them!! Now, I can sew my own Baju Kurung for Raya celebration πŸ˜ŠπŸ’•.  What about you? Do you like to sew?



3) WHOLE DAY MOVIES MARATHONE


10 Indoor Activities | Movie Marathon


Watching several movies, drama series or any watchable things are my favourite indoor activities ever!! But I prefer to do marathon movies instead of waiting for release episodes one by one.  For me, waiting gonna make me suffer πŸ˜‚. So, I rather let all the episodes got released. Actually, there are many free platforms for you to watch movies like Facebook, Viu, YTube Channel & many more. Currently, I subscribed to the Disney+Hotstar streaming platform. So, there are many movies I can watch there right now. If I want to watch Korean Drama, I just  watch  via Facebook. It's definitely FOC!! The Korean drama that I recently watch is Squid Games. It's gone viral nowadays you know?



4) PLAY "PATIENCE" GAMES a.k.a SOLITAIRE


10 Indoor Activities | Solitaire


Before the pandemic started, I wasn't an online game-player at all. If feel bored, I just hang out with my air plants &  do some sewing projects. It's really bored if you repeat the same things on every weekend right? Recently, I've found one online game that very awesome & enjoyable to play with. Even though the game was very classic & old school, I guaranteed you definitely will not get bored. Perhaps some of these games you used to play when you were a teenager.



Have you ever played card games like Solitaire before ? No matter either you played it manually with groups of your friends or through the computer. Actually, Solitaire is one of a classic game that tests the minds of players. This card game started to emerge in the 17th century in Northern Europe and well known as "patience". Back then, people play Solitaire game using real cards & need to shuffle the cards manually like shuffling the tarot cards. Now, computerized system has taken place & control the game. This makes Solitaire game becomes easier to play.  Actually, the most popular solitaire games are:


10 Indoor Activities | Solitaire.org


    • Klondike -  well known as classic solitaire
    • FreeCell - game has 4 free cells you can temporarily store cards in
    • Spider - game where you create a royal flush on the tableau to remove the cards from the playing field. play 1, 2 or 4 suits
    • Pyramid - sum pairs of cards to 13, with the king being worth 13
    • Tripeaks - three overlapping pyramids where you can remove cards one above or below the top card on the waste pile
    • Golf - 35 cards across 7 columns in the tableau with 17 cards in the stock pile. play in easy or hard mode where the deck wraps or does not


Among these six solitaire games, I love to play Klondike, FreeCell, Spider & Golf. The rest solitaire games, I still don't know how to play πŸ˜‚. Only these four solitaire games I frequently played a long time ago until today. If you want to experience more fun with all these games, you can visit the Solitaire.org website. There, you also can read some background history about solitaire games, guidelines & rules of the games. It's really helpful for you to understand mores about your games that you're going to play. 


10 Indoor Activities | Solitaire.org

Don't worry if you don't have a desktop or laptop to play. Because this online gaming website can also be accessed & played by using a mobile phone. It's mobile friendly & responsive website too. Overall, all games in this website are super addictive to play. If you don't like the solitaire games, you still can play another games like  Card gamesMahjongHidden objectMatch 3 & Arcade games which really enjoyable to play (😍Now they add some more games in their website!! - Logic puzzles & Word games).  



5) MAKE YOU'RE DAMN FAT CRY!!


10 Indoor Activities | Excercise


Indoor exercise? Honestly, this would be my last  choice if I lacked of idea πŸ˜‚. For those who care about health & self-appearance, exercise will be compulsory routine in order to stay healthy. Undoubtedly, during the lockdown period there is not much outdoor activity that can be done especially exercising. Whereas, I myself did not dare to leave the house due to safety reasons & the increase in covid-19 cases. Now, I'm just doing some regular indoor exercise routines (a little bit of stretching & jumping rope) as long as I can maintain my healthy lifestyle. Even though I just take out a little bit sweat every day 😁. 



So, among these five, which one you frequently do at home? Drop your feedback in comments section below. Another five indoor activities, I'm will share with you end of this weekend. Stay tuned guys!!πŸ˜ŠπŸ’•