Oktober 20, 2021

Tuah Dari Sajak "Dania Sayang"

Tadi tengahari, Syu dengan officemate perkena nasi kandar Rahamath seorang sebungkus. So, dia punya penangan tu membuatkan mata Syu layu seperti terbang diawang-awangan. Tambah pulak kena angin sejuk aircond yang sepoi-sepoi bahasa dekat dalam office ni. Serius, lalok bhai!! Ha3 πŸ˜‚. Padahal jam masa tu baru nak masuk 3 petang. Dia punya mengantuk tu memang tak boleh bawa bincang. Nak tak nak tahan kan jelah mata. Nak buat macam mana. Dalam tengah dok melayan mengantuk tu, alhamdulillah...sampai sesuatu yang menyegar-bugarkan kembali mata Syu πŸ˜πŸ’•. Penyelamat keadaan lah kiranya ni. Seperti yang ditunggu-tunggu, akhirnya sampai jugak hadiah dari kak Suria Amanda (SA) kita ni. 



Kalau nak tahu, dalam bulan lepas Syu ada join Giveaway Cipta Sajak bersempena kelahiran anak kak SA, Dania (Nama panjangnya Ainnul Dania Huda πŸ˜ŠπŸ’•). Alhamdulillah, tak sangka sajak Syu berjaya menambat hati Dania & terpilih sebagai salah seorang pemenang giveaway tu. Memang rezeki sangat-sangat. Hadiahnya memang comel. Terima kasih tau kak SA & Dania sayang!! (Tiba-tiba teringat sajak hari tu πŸ˜…).



Hadiah yang Syu dapat ni lambat sikit sampainya kak SA cakap. Sebabnya masa kak SA nak submit order dekat SHEIN, selection bandar untuk pos ke rumah Syu tak ada 😌!! Jadi, terpaksalah kak SA pos ke rumah dia dulu & pos ke alamat rumah Syu pulak. Kesian kak SA. Dua kali kerja nak kena pos hadiah giveway Syu. Itupun ada hal lain jadi jugak tadi.


Shein | Quilted Snap Button Crossbody Bag
Same goes to you kak SA & Dania . Thanks sangat-sangat. Cantik begnya πŸ˜˜.

Nak dijadikan cerita, masa Syu tengah sibuk buat discussion dengan bos, Syu received tiga miscall dari nombor yang Syu tak kenal πŸ˜…. Masa dia call Syu, Syu pulak tak angkat sebab handphone on silent mode dekat meja. Almaklumlah, kita tengah buat kerja kan. Mana ada masa nak melekap 24 jam dengan handphone pun. Tambah pulak ada bos dekat situ. Kalau jawab jugak, maknanya memang meminta sangat untuk dimaki-makikan. Actually, kalau jawab pun tak ada masalah sebab bos Syu okey & bukan jenis bos yang suka maki-maki. Tapi kita lah yang tak syok. Kerja dengan orang lepas tu buat macam company bapak sendiri. Tak tahu malu namanya tu πŸ˜…. Lepas tengok ada misscall, Syu cuba telefon balik. Baru Syu tahu ada abang posmen dari POSLAJU datang nak hantar barang dekat rumah.



Selalunya, kalau Syu order barang dekat Shopee, abang posmen tinggalkan jer dekat atas tembok depan rumah Syu. Tak sangka abang posmen kali ni begitu gigih nak hantar barang sampai ke tangan penerima πŸ˜‚. Abang posmen tu punya gigih minta alamat office Syu semata-mata nak hantar parcel (Dalam hati : Kalau macam tu, baik aku letak alamat office jer hari tu. Ha3 πŸ˜‚). Nak tak nak Syu share location guna aplikasi Whatsapp dekat abang posmen. Senang dia nak cari. Memang penuh onak & cabaran sungguh hadiah giveway ni nak sampai ke tangan Syu yer πŸ˜….


Shein | Quilted Snap Button Crossbody Bag
Tak tahulah kenapa. Tapi Syu memang in love sangat dengan tali beg ni 😍.

Apa-apa pun, overall Syu memang suka beg yang kak SA bagi dekat Syu. Nak tahu apa yang Syu suka pasal beg ni? TALI dia!! Ha3 😍. Serius, design tali beg ni memang cantik. Dia punya kontra tu memang ngam teruk dengan warna pink beg ni. Design beg pun simple & ringan nak diusung ke sana ke mari. Kenapalah beg ni sampai time dah turun dari Cameron Highland. Kalau tak dah boleh guna buat melaram kat atas sana πŸ˜‚. Nampak gayanya memang takde rezeki lah nak melaram dengan beg ni masa bercuti hari tu πŸ˜…. Tak apa. Kita guna beg ni next time kalau pergi jenjalan nanti!!πŸ˜‰πŸ’•

Oktober 18, 2021

GARDENIA Toastem Pandan Kelapa : Baru Dapat Merasa πŸ˜…

Akhirnya!! Dapat jugak merasa makan GARDENIA Toastem Kelapa Pandan ni. Punyalah lama bercari dekat kedai-kedai, asyik tak ada memanjang bila nak beli. Selalu dapat tengok jer rakan-rakan blogger buat entri pasal roti ni. Masa nak naik Cameron Highland semalam, Syu sempat grab dua bungkus roti GARDENIA Choco Raisin dengan Toastem Pandan Kelapa. Alhamdulillah, rezeki. Jadilah, buat lepas kempunan nak merasa Toastem Pandan Kelapa. 



Ingat nak tambah roti Butterscotch satu lagi. Tapi rasa macam banyak lah pulak berbeli rotiπŸ˜…. Takkan nak makan roti jer semata-mata nak naik ke Cameron Highland kan. Confirm-confirm pedih perut. Sejuk-sejuk mesti nak kena makan nasi jugak. Roti ni cuma untuk buat lapik perut jer buat minum dengan air panas. 


Gardenia Toastem Pandan & Choco Raisin
Nak merentas ke Pahang baru dapat merasa si Toastem Pandan Kelapa ni πŸ˜…. 

 

By the way, sedap sangat ke roti Toastem Pandan Kelapa ni sampai licin stock dekat semua convenient stores πŸ˜‚? Dengar kata kalau bakar lagi sedap (Memang sedap pun πŸ˜‹πŸ’•). Kakak ipar Syu anak beranak memang suka roti GARDENIA Toastem Pandan Kelapa ni. Tambah-tambah bila Syu bakarkan atas pemanggang hari tu. 



Pada Syu rasa dia kira okey lah. Lebih kurang jugak macam rasa Butterscotch, tapi version pandan kelapa & kurang manis. Kira sedaplah jugaklah. Cuma rasa dia tu tak boleh challenge dengan GARDENIA Butterscotch & Chocolate Raisin πŸ˜‹.  Mungkin sebab Syu suka roti yang manis kot. Cadang nak beli lagi lepas ni. Tapi nak bakar dulu lepas tu makan dengan sekaya Yeo's. Mesti sedap kan πŸ˜‹πŸ’•?



Ada lagi yang belum try ke GARDENIA Toastem Pandan Kelapa ni? Kalau dah cuba, why not korang komen sikit. Mana tahu, apa yang Syu rasa tak sama macam korang rasa 😁. 

Oktober 17, 2021

Cuti : Rentas Ke Mana?

Alhamdulillah. Sejak kerajaan umumkan kebenaran merentas negeri, semua perniagaan kembali beroperasi seperti biasa. Jalan raya dekat Perak ni pun boleh tahan, semakin hari semakin banyak kenderaan. Mungkin ramai yang dah merancang untuk balik ke kampung. Semalam, Syu & husband cuba nasib untuk rentas ke daerah Manjung pergi bercamping di Teluk Batik Campsite lagi.



Start dari simpang nak masuk ke Teluk Batik tu jammed yer kawan-kawan πŸ˜‚. Even, tapak campsite yang kitorang selalu pergi tu pun pack dengan pengunjung. Harga pun dah naik tau. Tak macam harga yang kitorang pergi hari tu 😌. Dulu tak ada nak kena isi borang bagai. Cuma buat pembayaran & diorang akan bagi resit jer. Nasib kakak ipar Syu dah booking siap-siap. Kalau tak memang kena balik ke Ipoh balik lah nampak gayanya.


Teluk Batik Campsite


Hari ni, nak cuba naik Cameroon Highlands pulak bercamping dekat Taman Eko Rimba Sungai Pauh. Lepas packing semua barang-barang, dalam lepas Zohor macam tu kitorang pun gerak ke Cameroon Highland untuk pergi ke campsite yang kedua.



Actually, tapak campsite nya memang kitorang dah booked siap-siap dah dengan Jabatan Perhutanan Negeri Pahang. Sebab kapasiti untuk bermalam dekat sana hanya terhad untuk 150 orang sahaja. So, kalau nak pergi kena book awal-awal melalui website Jabatan Perhutanan Negeri Pahang. 



Selain dari Taman Eko Rimba Sungai Pauh ni, ada banyak lagi tapak campsite yang korang boleh pilih di bawah seliaan Jabatan Perhutanan Negeri Pahang ni. Even permit untuk hiking gunung di negeri Pahang ni pun korang kena apply melalui website Jabatan Perhutanan Negeri Pahang. 


Next entry kalau ada kelapangan Syu akan ajar macam mana nak buat pemohonan di website Jabatan Perhutanan Negeri Pahang okay πŸ˜‰πŸ’•. Sekarang ni Syu nak rehat kejap. Rasa penat betul drive dari Teluk Batik ke Cameron Highland tadi. Kena pulak bawa kereta manual. Rasa nak tercabut kaki asyik menekan pedal clutch, break & minyak memanjang πŸ˜…. Good night yer. Esok kita sambungπŸ˜˜πŸ’•. 


(Notes : Entri agak caca merba sikit yer, sebabnya Syu taip guna phone. Gambar pun tak dapat nak upload sangat sebab line slow πŸ˜…. Nanti balik Syu edit bagi elok sikit yer) 

R&R PLUS Yang Dibuka Beserta Panduan SOP

 

Assalamualaikum sayang-sayang Syu sekalian. Dah ada kat kampung ke tu? Ke baru nak balik? Pada yang duduk jauh merantau di negeri orang mesti satu kelegaan pada korang sebab dapat rentas negeri kan? Walaupun sudah hampir seminggu sempadan negeri dibuka untuk seluruh rakyat Malaysia merentas, Syu yakin ada sesetengah rakyat Malaysia yang masih belum berkesempatan untuk berbuat demikian atas sebab kekangan kerja. 



Almaklumlah, kebenaran merentas negerinya kan jatuh pada hari Isnin. Takkan nak apply cuti tergempar pulak kan? Memang minta kena maki dengan bos jawabnya. Nak tak nak terpaksa tunggu sampai hujung minggu ni. Hari Selasa minggu depan Public Holiday bersempena Maulidur Rasul, Syu pasti ramai yang mohon cuti straight sampai ke hari Selasa tu πŸ˜‚. 



For those yang merancang untuk merentas negeri menggunakan lebuhraya, berikut antara senarai R&R PLUS yang dah dibuka untuk korang singgah masa korang merentas negeri untuk balik kampung nanti. Bukan takat singgah jer. Dine-in pun dah boleh. Tapi, untuk mereka-mereka yang lengkap dua dos jer okay. Semoga info ni bermanfaat untuk korang. 


R&R PLUS Yang Dibuka Beserta Panduan SOP


  • R&R Gurun (Arah Utara & Selatan)
  • Hentian Sebelah Simpang Pulai (Arah Utara & Selatan)
  • R&R Tapah (Arah Utara & Selatan)
  • R&R Ulu Bernam (Arah Selatan)
  • R&R Rawang (Arah Utara)
  • OBR Sg. Buloh
  • R&R Hentian Sebelah Sg.Buloh (Arah Selatan)
  • R&R Dengkil (Arah Utara & Selatan)
  • Hentian Sebelah Serdang (Arah Utara & Selatan)
  • Hentian Sebelah Nilai (Arah Utara & Selatan)
  • R&R Seremban (Arah Utara & Selatan)
  • R&R Mambau (Arah Timur & Barat)
  • OBR Ayer Keroh- R&R Ayer Keroh (Arah Utara & Selatan)
  • R&R Pagoh (Arah Utara & Selatan)
  • R&R Machap (Arah Utara & Selatan)

(Dibuka mulai : 8 Oktober 2021) 



  • R&R Ajil (Arah Utara)
  • R&R Paka (Arah Utara & Selatan)
  • R&R Perasing (Arah Utara & Selatan)- R&R Gelang Patah (Arah Utara & Selatan)
(Dibuka mulai : 11 Oktober 2021)

Untuk makluman korang, ada sesetengah R&R PLUS masih belum dibuka untuk dine-in. Gerai makan & kedai serbaneka mungkin beroperasi seperti biasa, tapi cuma untuk take-away sahaja. By the way, ini antara panduan operasi di R&R PLUS yang korang kena follow ketika korang nak dine-in (lokasi terpilih sahaja) & berhenti rehat. Macam biasalah kan. Dah boleh merentas negeri tak semestinya korang boleh abaikan SOP. 

R&R PLUS Yang Dibuka Beserta Panduan SOP

Untuk memudahkan kerja korang selain mengurangkan kontak dengan pengguna lain ketika membeli makanan, korang boleh buat pra-pesanan dengan menggunakan Aplikasi PLUS. Mudah kan? Tak payah nak berpusu-pusu beratur panjang nak beli makanan. Buat pesanan dekat Aplikasi PLUS & ready untuk pick-up. 

R&R PLUS Yang Dibuka Beserta Panduan SOP

Tak kisahlah korang merentas negeri sebab nak balik kampung atau melancong sekalipun. Syu tetap nak ucapkan SELAMAT MERENTAS NEGERI buat korang-korang semua πŸ˜ŠπŸ’•. Merentaslah dengan berhemah. Amalkan segala SOP yang ditetapkan. Kalau rasa bergejala buatlah apa yang patut supaya tak ada sesiapa yang terkena tempias.



✽✽✽✽✽✽✽✽✽✽✽✽✽✽✽✽✽✽

PESANAN TAMBAHAN dari Majlis Keselamatan Negara(MKN) berkenaan penggunaan R&R :
    1. Pengguna lebuh raya digalakkan membawa perlengkapan ibadah sendiri. Sabar tunggu giliran untuk melakukan ibadah & sama-sama putuskan jangkitan Covid-19.
    2. Pengguna lebuh raya di R&R perlu mematuhi SOP dan elakkan ke R&R yang telah penuh. Jaga jarak fizikal, cuci tangan dan sentiasa memakai pelitup muka.
    3. Pengguna lebuh raya di R&R dinasihatkan untuk tidak terlalu lama di R&R. Beli makanan secara take away.

Oktober 16, 2021

10 Indoor Activities For Adult Like Me!! - Part 2


Here we go again fellas!! Last week, I've shared 5 indoor activities with you. Today, I'm gonna share another 5 mores activities. Come & let's have take a look.



6) Try something new in the kitchen


10 Indoor Activities | Cooking New Recipes

Every day, you need to fill up your empty stomach with some stuff, right? Cooking is a great indoor activity to enjoy, especially during a weekend. Instead of repeating the same menu for your meals, it's a great thing to try some new menu in your kitchen. You can try baking, barbecue or any sort of cooking technique you wish for because you got plenty of time deal with. For me, air frying is the simplest way to cook a simple menu πŸ˜†. Sometimes, I try to improve my baking skills by baking some cakes & breads. 



7) Reading


10 Indoor Activities | Reading


This is the thing that I love to do nowadays. Back then, I used to read a lot of love novels, comics & some educational books. Actually,  I still got another stack of novels that I haven't finished reading yet. Reading definitely make you consume plenty of  time, especially when you're reading a thick book.  However, if you have a high interest in reading, that won't be a problem πŸ˜ŠπŸ’•. Instead of books, I also did some readings on other people's blog (blogwalking). Sometimes, it's was great to read on what people have shared. 



8) Blogging


10 Indoor Activities | Blogging


Besides reading, blogging also one of my passions today. Even though I'm doing it as a part-time,  once a day I will spend a couple of minutes doing blog walking & publish whatever entry that I wish for.  If I don't have a chance, weekends is the right time for me to do it. 



To be honest, I was not diligent in blogging before πŸ˜…. During lockdown, I felt really bored & I decided to fill my day with new & challenging things like blogging. I spent several months reviewing all the basic code of html & CSS in order to create a blog that I desired. Although it was a bit difficult at first, I finally managed to create a blog that I really admired πŸ˜ŠπŸ’•.



9) Make a bullet journals & sketch something randomly


10 Indoor Activities | Bullet Journal


Due to time constraints, I don't have such a plenty time to do it right now. If still I want to, I got to start this over again from the beginning πŸ˜‚. Actually to make a bullet journals is quite easy & simple. You just need any kind of empty notebook. There, you can put some old notes & quotes, pictures, a little bit of decorations like dried leaves & flowers. The best thing that I love to do with my bullet journal is doodling something randomly inside of it. I like to make rough sketches about whatever things come to my mind. Flowers, birds, anime characters & many mores. Unfortunately, I didn't made a bullet journals anymore. I think my skills already get rusted πŸ˜‚.



10) Pamper yourself


10 Indoor Activities | Relaxation


Have you ever indulged yourself at home with spa activities such as simple facial treatments (remove white head/black head, facial scrub, soothing you face with facial mask, etc.), manicure pedicure or any activities that can relax yourself πŸ˜ŒπŸ’•. For me, weekend is the best time to do all those things. Normally at home, I just do some simple weekly routines for my skin. Remove blackheads & pimples, do some scrub, put on facial mask & a little bit of face cream like serum & moisturiser. 



So, that's all for 10 indoor activities that I can list down at this moment. If you got some more activities, just drop it in the comment section below. Have a nice & splendid weekend to all of you!!πŸ˜ŠπŸ’•