Ogos 01, 2018

Refreshing New Looking Blog

Alhamdulillah...done refresh Syu punya blog. Last sentuh blog ni pon mase tahun 2012. Agak sadis designnya masa tu yer. Baru sekarang ni Syu ade mase & kelapangan untuk berjinak-jinak balik dengan blog yang dah sekian lama basi ni. Syu bukan ape, just nak share sikit pada newbies2 sumber2 rujukkan yg Syu gunakan mase nak touch up balek Syu punyer blog ni. Study punyer study maka terhasilah blog yg pinky2 bersalju ni.Tu pun still x habis study lagi tau. Banyak yang Syu nak kena belajar lagi. Almaklum lah, Syu memang tak pernah belajar pasal goreng-goreng html & CSS ni. Kalau goreng exam paper mungkin boleh😁!!

Untuk blog syu yang terbaru ni, Syu banyak refer tutorial dari BLOG CIK NURFARAH sebagai reference & selebihnyer ada jugak sumber dari youtube & blogger-blogger yang lain. Setakat ni la kan Kat dalam blog Sis Farah ni ada 146 tutorial yang sememangnye informative untuk korang tambah segala macam mak nenek punya widget yang sememangnya boleh diapplikasikan bagi mencantikkan korang punya blog. Mungkin version blog yang Sis Farah gunakan sebelum ni agak berbeza, tapi ade certain tutorial dia kite still boleh gunakan sebagai panduan.

Syu suka bunga2!!hu3....tu pasal kalau korang tengok Syu punyer blog memang nauzubillah!! berbunga2 siap bersalji2 bagai macam kat Taman Astakona nun😂. Untuk bagi blog korang nampak kemas, elegan & nampak macam acah2 pro, so Syu sarankan korang gunakan CANVA ONLINE SOFTWARE(COS)

😍Tadaaaaa.....Ni salah satu infographic yang Syu buat menggunakan COS, cantek x?? 

Seriously, software ni lagi senang berbanding PHOTOSHOP & Adobe Illustrator(AI). Korang leh buat macam-macam cover, slideshow, resume, infographic, banner, ads & macam2 lagi!! Template semua dah ada, just add, drag & adjust ikut citarasa korang. Tapi make sure korang sign up dulu tau!! If not....paham-paham jelah!! Sampai kesudah korang memang tak dapat guna😆. Last but not least, credit to Sis Farah sebab sudi berkongsi banyak tutorial blog yang sememangnye AWESOME!! Thank you for your sharing😊.