Oktober 25, 2023

Lagu Mujahidin Palestin Yang Menusuk Kalbu


Ada satu lagu mujahidin Palestin ni buat Syu meremang sangat bila dengar. Tak pasti apa tajuknya. Tapi, bait-bait liriknya sangatlah puitis & menusuk kalbu Syu πŸ’” . Setiap kali lagu ni fyp di TikTok. Hati Syu ni rasa berkobar-kobar. Pada masa yang sama, rasa sebak macam dihiris-hiris pun ada juga. Bukan apa, sedih tengok keadaan yang dihadapi saudara seislam kita di sana πŸ˜”.



Jujur Syu cakap. Siapa pun yang mendengar & hayati setiap lontaran ayat lagu tu mesti automatik akan menangis. Ada yang kata lagu ni lagu kebangsaan Palestin. Tapi, bila Syu buat carian di Google. Lagu lain pula yang keluar. Kalau korang nak dengar lagunya macam mana korang boleh KLIK SINI. Apa-apa pun, jom Syu share lirik lagunya macam mana. 



Salam sejahtera dari senjata kami

Kepada kalian pelindung sebuah keagungan

Kalian adalah perisai pelindung kami

Dan kalian adalah lembayung yang menaungi kami

Tatkala seluruh dunia ini menghimpit kami

Tangan-tangan kami kalian kukuhkan

Demi menenun sinar fajar buat umat kita

Meskipun era ini seperti malam yang kelam

Wahai rakyatku

Wahai keluargaku

Wahai seluruh rakyat Palestin

Dikaulah sarung untuk pedang kami!


Oktober 12, 2023

Lepak Di Port Kambing Bakar Ipoh Station 18

Semalam, hari lahir husband Syu. Cadang nak ajaklah dia keluar dinner dekat Nifayyi Warung & Cafe. Tapi, dia cakap tak payah beria-ria celebrate birthday dia bagai. Deserts pun dia tak mahu juga katanya.


Dalam hati tak percaya sebenarnya. Sebab dah tahu sangat perangai laki kita macam mana 🀣. Sekejap lagi ada lah dia buat special request dekat kita tu nanti πŸ˜Œ. 



Bila dah cakap macam tu. Syu pun buat bodoh & turutkan saja apa yang dia nak 😌.Tunggu punya tunggu. Akhirnya! Dalam pukul 10 macam tu dia request dekat Syu kata nak makan kek πŸ€ͺ.


Celah mana Syu nak bercari kek time malam-malam macam ni kome πŸ˜…! Kedai bakeri jangan cakaplah. Dah tentu-tentu banyak yang dah tutup. Itulah. Tadi siang kita offer, dia dok jual mahal. Kan dah cravings nak makan something 🀣.



Port kambing bakar padu!


Memandangkan Syu malas nak drive jauh-jauh sampai pusat bandar nun. Sudahnya, Syu ajak husband Syu lepak makan di Port Kambing Bakar Ipoh Sation 18. Dah lama juga tak perkena western food dekat sana 😁. Lagipun, lokasi kedainya dah tak jauh dah dari rumah Syu.


Lokasi Port Kambing Bakar Ipoh Station 18 letaknya bersebelahan dengan Ipoh Best Cendol πŸ˜. 


Actually, masa bulan puasa hari tu. Syu pernah singgah makan di Port Kambing Bakar Ipoh Station 18 ni. Tapi, tak pernahlah pula Syu buat review πŸ˜…. Kali ni, Syu singgah makan lagi dekat sini. Sedap kita repeat. Tak sedap kita move on cari port makan lain 😁.


Habis seronoklah tu dapat bakso beranak kedai akak sebelah.


To be honest. Kedai makannya memang nampak simple. Tapi, kebanyakkan menu-menu western yang ada drkat sini memang padu-padu belaka! Especially, menu kambing bakar. Daging kambingnya elok masak sekata & tak hanyir. Paling ngam bila makan dengan coslaw & signature sosnya πŸ˜‹. 



Wajib order jus buah


Air pun boleh tahan padu juga. Harga pun murah πŸ‘πŸ». 


Kalau korang datang makan dekat sini. Syu suggest korang order jus buah. Memang padu jus buahnya korang! πŸ‘πŸ»Harga tak payah cakap. Memang murah. Yang paling best. Jus buahnya sedap & tak ceroi.



Daging itik pun ada juga! 


Selain menu western berasaskan kambing, ayam & daging lembu. Dekat sini, diorang ada buat set menu western berasaskan daging itik juga tau. Memang sedap. Dagingnya padat & besar. Harganya pun quite reasonable juga πŸ‘πŸ». Tak rugi cuba. 


Tak tahu apa nama menunya. Yang Syu tahu, daging tu daging itik. Set ni ada sekali dengan nasi.


Teknik plating-nya pun boleh tahan juga. Teliur tengok πŸ˜‹


So, buat penggemar kambing bakar & western foods. Korang wajib singgah makan dekat sini. Memang highly recommended πŸ‘πŸ»! Kedai ni beroperasi dari jam 5.30 petang hingga jam 12 tengah malam. Dibuka setiap hari, kecuali pada hari Rabu. 

Oktober 08, 2023

Resepi Pajeri Terung Sedap & Simple

Lauk pajeri ni menu orang lama sebenarnya. Ada dua jenis pajeri yang selalu orang buat. Pajeri terung & pajeri nenas. Syu punya favourite semestinya pajeri terung. Pajeri rebung pun ada juga orang buat sebenarnya. Tapi, jarang. Lagipun, rebung payah juga nak dapat sekarang ni. Tambah-tambah rebung fresh.



Kalau Syu, pajeri terung ni paling sedap kalau dapat makan dengan ikan goreng & ikan masin. Pajeri terung ni kan ada rasa manis-manis. Jadi, bila di kawan dengan ikan goreng dengan ikan masin, gabungan rasa dia jadi luar biasa sikit. Sampai boleh bertambah nasilah dibuatnya πŸ˜‹.



Tak ada letak buah pelaga


Resepi pajeri terung Syu ni versi campak-campak sebenarnya. Even sukatan bahan-bahannya pun Syu pakai agak-agak saja - Asalkan rasanya berkenan ditekak πŸ˜. Dan yang paling penting. Resepi pajeri terung Syu ni memang tak ada letak buah pelaga langsung


Pajeri terung
Pajeri terung yang sedap kena cukup rasa manis, masin & masamnya. Baru best πŸ˜‹!


So, untuk rempah tiga sekawan. Syu cuma guna kayu manis, bunga cengkih & bunga lawang saja. Pada yang anti buah pelaga tu. Boleh cuba resepi ni. Bahan-bahan selebihnya, korang boleh tengok dekat bawah. Selamat mencuba! Jemput makan & jumpa di next entri πŸ₯°


BAHAN-BAHAN


 Terung - Belah dua atau potong kecil

Bawang merah - Dikisar halus

Bawang putih- Dikisar halus

Halia - Dikisar halus

Udang geragau - Dikisar halus

Daun kari

Kayu manis

Bunga cengkih

Bunga lawang

Kerisik

Santan

Air asam jawa/asam keping

Gula melaka/nisan kerek

Perencah MAGGIE CUKUP RASA

Serbuk kari daging - Syu pakai serbuk kari daging pedas jenama Baba's

Cili giling - Optional (Tak nak pedas tak payah letak)

Minyak untuk menggoreng & menumis

Sedikit air



CARA-CARA


  1. Panaskan minyak & goreng terung separuh masak - Goreng sekejap saja. Sekadar nak bagi terungnya kecut.
  2. Buang lebihan minyak. Kemudian masukkan kayu manis, bunga lawang, bunga cengkih & daun kari. Diikuti dengan bahan-bahan kisar & cili giling. 
  3. Tumis sehingga naik bau. Kemudian masukkan rempah kari yang dibancuh sedikit dengan air.
  4. Masak sehingga pecah minyak. Lepas tu boleh masukkan terung, santan, kerisik, air asam jawa, gula melaka & perencah MAGGIE CUKUP RASA.
  5. Masak sehingga terungnya masak. Kemudian bolehlah dihidangkan & makan dengan nasi panas.

Oktober 07, 2023

Breakfast Simple Saja Pagi Ni

Good morning korang! Korang dah breakfast ke tu? Breakfast jangan tak breakfast. Bak kata John Gunther-"Breakfast is the most important meal of the day". Tapi, itulah. Syu ni kalau pagi-pagi sangat, macam susah sikit nak breakfast berat-berat sebenarnya πŸ˜‚. Even minum air masak pun dah rasa nak muntah. 


Masa waktu bulan puasa pun sama. Sekali sekala saja Syu bangun bersahur. Itu pun bangun minum air saja. Actually, bukan Syu tak nak kejar pahala sunat bersahur tu. Cuma tekak Syu jenis tak boleh nak masuk apa-apa makanan awal-awal pagi sangat. Tak tahu pasal apa.



Biasanya, nak dekat pukul 10 pagi baru Syu ambil breakfast. Tapi, lately ni Syu cuba awalkan masa breakfast Syu. Walaupun secara terpaksa. Lagipun, Syu tak naklah curi-curi masa ambil breakfast masa dekat office. Nanti orang cakap apa pula.


Sekali-sekala mungkin boleh. Buat banyak-banyak kali nanti tak pasal-pasal kena aim pula nanti 😏. Jadi, sebelum gerak pergi kerja. Syu makan siap-siap dekat rumah. Awal pun awal lah. Janji perut ada isi something.


Breakfast simple
Breakfast is eggs-actly what I knead to start the day right! Coffee is a must!


Jadi, menu simple yang macam ni saja boleh masuk perut Syu. Garlic toast & scrambled egg. Kira okaylah kan. Janji ada ambil breakfast sikit buat lapik perut. Yang paling penting, secawan kopi kosong wajib ada! Baru terang sikit biji mata nak hadap liku-liku kehidupan. By the way, jemput makan! Bismillah...

Oktober 05, 2023

Subuh Yang Indah!

Salam subuh buat semua sahabat-sahabat Blogger. Memandangkan tak ada point nak dicelotehkan di blog pagi ni. Jadi, Syu share pemandangan indah awan kepuk-kepuk waktu subuh. Di sirami indah cahaya sang suria pagi. Cantikkan pemandangannya πŸ₯°? Sejuk mata. Sejuk hati segala. Walaupun, otak tengah runsing pasal harga beras yang mencanak naik tu. Ha3!🀭


Pemandangan waktu subuh
Subhanallah. Cantik pemandangan pagi ni. 


Kalau ikutkan, pagi ni Syu cadang nak pergi buat brisk walk dekat taman depan nun. Tapi, macam tak cukup masa pula. Lagipun, Syu puasa hari ni. Takut belum sampai setengah hari kerja, dah habis power. Lain kali sajalah buat brisk walk πŸ˜…. Mungkin hujung minggu nanti?-Kalau ada kerajinan πŸ˜†Apa-apa pun, have a nice & pleasant day buat semua rakan-rakan Blogger Syu.  Jaga diri. Jaga kesihatan as well. Jumpa di next entri ya 😘!