7 Design Perkataan "بِسْــــــــــــــــــمِ اللهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيْمِ" Untuk Entri Blog

Oktober 29, 2021

Bismillahirrahmanirrahim
Sumber foto : Shopee.com


"Dengan nama Allah yang Maha Pemurah lagi Maha Mengasihani". Itulah terjemahan maksud bagi perkataan "بِسْــــــــــــــــــمِ اللهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيْمِ" (Bismillahirrahmanirrahim) yang sememangnya korang memang dah sedia maklum. "Bismillahirrahmanirrahim" ni antara kalimah yang hari-hari & setiap saat kita ucap bila nak buat satu-satu perkara. Even dalam solat sekalipun, kalimah ni yang selalu kita mulakan dulu sebelum kita membaca surah-surah dalam solat. Tak ingat doa panjang-panjang masa nak buat satu-satu perkara, dengan mengungkap kalimah "Bismillahirrahmanirrahim" pun dah cukup memadai. Nampak tak bertapa mudahnya Islam tu. Tapi, itu bukan bermakna kita boleh ambil mudah yer. 



Semua dah sedia-sedia tahu maksud, kegunaan & manfaat kalimah "Bismillahirrahmanirrahim" ni kan. Jadi, tak perlulah Syu panjang-panjang topik nak bercerita. Actually, di hari Jumaat yang penuh berkah ni Syu just nak share sikit tulisan-tulisan dari ayat yang indah ni untuk korang manfaatkan sebagai mukadimah ketika korang menulis blog.



Selain letak  perkataan "Assalamualaikum" sebagai mukadimah entri bagi yang muslim, "Bismillahirrahmanirrahim" antara pilihan lain yang selalu diletak oleh kalangan penulis-penulis blog sebelum bercerita panjang. So, berikut antara 7 tulisan "Bismillahirrahmanirrahim" dalam jawi yang korang boleh gunakan ketika menulis blog supaya nampak cantik & sejuk mata membaca : 



1) بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيْم



2) بسم الله الرحمن الرحيم




3) بِسْــــــــــــــــــمِ اللهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيْمِ




4) ﷽꧂




5) ☪﷽ ☪





6) ゑ⎛⎝﷽⎠⎞ゑ




7) ꧁﷽⸙bismillah⸙﷽꧂




Yang dah baca entri Syu ni, droplah "Bismillahirrahmanirrahim" sikit barang satu dua. Kalau Syu baca, berjalan jugak pahala korang. Selalu orang sebut dosa kering semua tu kan. Drop "Bismillahirrahmanirrahim" dapat pahala kering. Tambah-tambah bila ada yang membaca. Semoga pahala yang korang dapat hari ni mencurah-curah tanpa henti macam air yang mengalir. Amin3 😊💕.

Comments

  1. Bismillahirrahmanirrahim..cantik la khat tu..okeh nak letak dalam entry kita yg next

    BalasPadam
  2. banyak dapat pahala baca entri ni

    BalasPadam
    Balasan
    1. 😊💕 Alhamdulillah wak...Saja nak berkongsi pahala hari Jumaat yang mulia ni dengan orang lain.

      Padam
  3. ya Allah, sejuk hati saya melihata ayat bissmillah ..pemula apa juga perbuatan dan amalan kita. Tahniah..ada kemahiran berbelog digsine

    BalasPadam
    Balasan
    1. Alhamdulillah, semoga bermanfaat untuk cikgu 😊💕.

      Padam
  4. saya minta izin ya copy satu ya..halalkan ilmu ini ya
    https://madey09.blogspot.com/ klik laman saya

    BalasPadam
    Balasan
    1. Takpe cikgu. Copy lah mana2 yang cikgu nak. Syu halalkan dunia akhirat 😉💕.

      Padam
  5. Saya letak dalam bloglist ya

    BalasPadam
  6. Izinkan saya copy ya kak perkataan bismillahirahmanirahim

    Semoga kakak dapat pahala yang berterusan kerana share ilmu yang bermanfaat ini

    BalasPadam
    Balasan
    1. Silakan Rabiah. Sangat dialu-alukan. Kalau dapat panjangkan "Bismillahirahmanirahim" ni pada anak didik Rabiah pun okey. Bermanfaat jugak untuk diorang tulis blog 😉💕.

      Amin3. Terima kasih mendoakan. Rabiah pun sama. Semoga beroleh pahala berterusan jugak 😊.

      Padam
  7. Bismillahirrahmanirrahim.

    BalasPadam
  8. Bismillahirrahmanirrahim
    Alhamdulillah.. terima kasih atas perkongsian Syu ini..

    BalasPadam
  9. Bismillahirrahmanirrahim. cantik tulisanna2 tu

    BalasPadam

💕 Sebarang pertanyaan & cadangan, sila tinggalkan diruangan komen yer sayang-sayang sekalian!! Fikir yang baik-baik.Tulis yang baik-baik.Insyallah, semuanyer akan baik-baik belaka. Lagi satu, tolonglah jangan klik & sabotaj iklan kita sesedap rasa. Nanti tak pasal-pasal GA suspend akaun kita 😂. Tolong yer sayang-sayang sekalian!!