Disember 31, 2023

Goodbye 2023. Let's Wrap!

2024 just around the corner ya korang. Let's wrap!🎎 Semoga apa yang tak tercapai tahun 2023 terlaksana di tahun 2024 nanti. Tak kisahlah dari aspek apa pun. Perlahan-lahan kayuh. Jangan gopoh-gopoh. Biar lambat. Janji dapat apa yang dihajat ðŸĨ°. 



Kadang-kadang, benda yang kita rancang elok tu tak semestinya dapat kejap-kejap itu juga. Sebab kita kena ingat. Ada yang lebih Maha mengetahui akan setiap satu-satu perkara tu. Apa-apa pun, selamat menempuh tahun 2024! 🎉


New year 2024


Disember 30, 2023

Lunch Di Dekori Premium Cafe

Selesai buat rawatan di klinik semalam. Syu ronda-ronda dulu di pekan Ipoh. Saja! Malas nak balik rumah. Jadi, Syu roger cousin husband & ajak dia keluar lunch sama. Cadang nak ajak dia lepak di AEON Kinta City. Tapi, macam tak cukup masa lah pula. Dianya kerja. Rehat sejam saja. Takut rushing pula dia nak balik office nanti 😅.


Dekori Desert Cafe


Nak dijadikan cerita. Dia ajaknya Syu lepak dekat cafe tempat dia kerja. Lokasinya nun di Soho Ipoh sana. Dekat Dekori Premium Cafe. Memandangkan dia staff dekat sana. So, dapatlah harga istimewa sikit bila kitaorang makan dekat situ 😁. Dekat sini ada, deserts, pasta, tea & coffee. So, korang nak lunch menu yang lite-lite, boleh singgah sini. 



Salted egg pasta sedap! 😋


Sejujurnya, kafenya memang cantik & selesa. Sesuai sangat dijadikan tempat untuk celebrate apa-apa party. Makanan pun boleh tahan sedap juga. Especially, Salted Egg Pasta-nya. Cousin husband Syu cakap, menu pasta ni memang selalu on demand 😁. Sebab sedap punya pasal - Memang sedap pun sebenarnya ðŸĪ­.


Dekori Desert Cafe
Sedap pastanya! Ada rasa creamy salted egg & pedas-pedas manis 😋. 


Dekori Desert Cafe
Signature Toast Berry Chocolate ni pun sedap tau 😘


Niat asal nak makan Kakigori sebenarnya . Since, selesema & batuk Syu pun belum reda lagi. Jadi, kita makan makanan yang lain sajalah. Yang sejuk-sejuk kita skip dulu. Kemudian hari baru kita datang singgah makan dekat sini lagi ðŸĨđ. Kalau tak nanti, alamat lambat baik-lah batuk & selesema Syu. 

Disember 26, 2023

Kuih Akar Kelapa/Nyok Kudap-kudap Legend

Lama tak makan kuih akar kelapa ni. Korang pernah makan tak? Kuih ni kuih legend tau. Siapa yang lahir zaman 80-an & 90-an mesti familiar dengan kuih ni. Dulu, masa kecil-kecil. Mak Syu rajin buat kuih akar kelapa ni untuk buat kudap-kudap kitaorang adik beradik ðŸĪĪ. 



Ada tiga warna yang biasa mak Syu buat. Putih, merah & hijau. Tapi, yang Syu beli ni warna purple. Lain daripada yang lain sikit warna & rupanya. Selalu bentuknya panjang-panjang macam maruku. Yang ini, dibuatnya bentuk cincin. Kreatif! Tapi, walau macam mana pun, rasanya tetap authentic & sama macam kuih akar kelapa dulu-dulu.


Kuih akar kelapa
Ranggup. Sebungkus tak cukup kome ðŸĪĪ.


Kalau ikutkan, memang payah dah nak jumpa orang jual kuih ni sebenarnya. Kalau ada jual pun, kuihnya tak berapa sedap & keras sikit teksturnya. Yang Syu beli ni elok rangup. Manisnya pun sedang-sedang saja. Tapi, harga sebungkus boleh tahan mahal juga. Setengah kilo RM10. Mahal kan? 😂


Kalau di sebelah utara, kuih ni dipanggil kuih ni kuih "akaq nyok". Tapi, ada juga sesetengah orang panggil kuih ni kuih getas - Setahu Syu. Kuih getas tu kuih yang liat-liat pakai tepung pulut tu 😅. Kalau korang, korang panggil apa? Cuba share sikit di ruangan komen ðŸĨ°ðŸŽ.

Disember 24, 2023

Rambut Gugur Teruk!

Isu rambut gugur Syu ni dah lama dah sebenarnya. Lately, condition-nya macam makin teruk pula. Mengalahkan orang sakit 😅. Sikat ke tak sikat ke, sama saja. Memanjang nak luruh. Bukan sehelai dua. Sekali lurut, berhelai-helai lekat dekat tangan 😭! Jenuh bertukar syampu & conditioner. Tapi, macam tak ada apa-apa perubahan pun. Serius, frustrated gila Syu rasa. 



Pernah juga kena tegur dengan husband sebab merata-rata tempat ada rambut gugur. Dalam bilik air, atas lantai, bantal tilam semua. Merata-rata. Sampai pernah termasuk dalam makanan pun ada tau ðŸĨē. Serius korang. Syu tak tahu nak buat macam mana lagi dah.



Any suggestion please?


Actually, Syu nak minta pendapat sikit. Korang ada cara tak macam mana nak selesaikan masalah rambut Syu yang gugur teruk ni. Ada cuba juga petua-petua orang share dekat FB & website. Tapi, hasilnya tetap sama. Syu nak potong pendek, rasa sayang. Sebab nak bela bagi panjang tu pun ambil masa juga.


Ni tak campur yang ada dekat atas floor trap lagi.


Rambut Syu yang sekarang ni pun tak ada lah panjang sangat. Tapi, itulah. Takkan nak dipotong bagi pendek lagi? Lagipun, tak ada toncet payah. Lari-lari skarf kat kepala nanti. Tak pasal-pasal moody sehari suntuk dekat office😂. Korang tolonglah. Any suggestions please? Syampoo? Conditioner?Toner atau apa-apa home remedies & supplements yang boleh Syu amalkan. Penatlah rambut asyik gugur saja.

Disember 23, 2023

5 Tahun Tak Bersua Muka ðŸĨđ

Malam tadi sempatlah jumpa sekejap kawan Syu satu UiTM dulu. Siti Nurbaya nama dia. Jauh dari Kuantan nun dia datang tau. Alang-alang dia nak balik Sungai Petani, dia ajak Syu jumpa sekejap. Lama betul tak jumpa dia. Sampai dah besar panjang dah si Indah. Kali terakhir jumpa, masa Syu kahwin tahun 2018 hari tu. Korang imagine-lah dah berapa lama Syu tak jumpa dia. Masa tu, si budak Indah ni masih dalam perut mama dia lagi. Jumpa sekali lagi, dah besar panjang dah anak dara dia 😅. 


Masa ni Indah dalam perut mama dia lagi ðŸ˜‚. 


Lepas ni, tiap-tiap tahun lah boleh jumpa diorang. Sebab Syu dah officially jadi client mama Indah ni. Kalau korang nak tahu, Mama Indah ni ejen insuran Great Eastern Takaful & personal financial advisor juga. So, kalau korang berminat nak ambil apa-apa pakej insuran & dapatkan khidmat nasihat kewangan dari orang yang bertauliah. Korang boleh cuba hello-hello kawan Syu ni - Sempat lagi promote kawan ðŸĪ­. Tak kisahlah korang nak ambil medical card, waima hibah untuk husband & wife korang sekali pun.


Great Eastern Takaful
Rindu weyh...lama betul tak jumpa ko! Anak dara ko pun dah besar panjang ðŸ˜‚. 


Macam-macam cerita kami sembangkan malam tadi. Memang throwback & flashback balik semua kisah-kisah lama. Walaupun sekejap, at least terubat juga rindu nak jumpa diorang satu family. Sebelum balik, sempatlah si Baya explain sikit pasal pakej insuran yang Syu ambil dengan dia. Almaklumlah, kita dah jadi client dia kan. So, dah memang tanggunjawab dia lah untuk bagi explaination dekat kita.



Bila dah ambil insuran dengan kawan ni, faham-faham sajalah. Jadi, susah sikitlah nak skip payment bagai. So, pada Syu ada kebaikkan juga sebenarnya. At least, Syu boleh konsisten buat bayaran untuk investment jangka panjang Syu. Kita bukan tahu, apa jadi di kemudian hari kan? So, sediakan payung sebelum hujan is the best decision to made!


Dapat ole-ole 2024 dari Great Eastern Takaful. Thanks Baya! ðŸ˜˜


Disember 07, 2023

Klaim RM100 e-Madani : MAE, Touch ‘n Go eWallet, ShopeePay Atau Setel. Mana Lagi Bagus? ðŸĪ”

Kemarin officemates Syu pakat ramai-ramai klaim kredit RM100 e-Madani ke dalam e-wallet diaorang 😁. Rata-rata officemates Syu, klaim guna aplikasi Touch ‘n Go eWallet. Senang nak guna katanya. Cuma Syu saja yang gatal klaim guna aplikasi MAE. Dengar cerita, MAE tergendala teruk masa dilancarkan kemarin - Syu punya alhamdulillah. Tak ada pula masalah masa klaim semalam 😅.

 

RM100 e-Madani
Ada 4 pilihan e-wallet service providers yang korang boleh pilih. Terpulang korang nak klaim dekat aplikasi e-dompet yang mana 😁.


 

Kalau korang nak tahu. Selain dari MAE &  Touch ‘n Go eWallet, korang juga boleh klaim kredit RM100 e-Madani ke dalam e-wallet korang melalui aplikasi ShopeePay & juga Setel. By the way, korang dah klaim ke belum kredit RM100 e-Madani ni ke dalam e-wallet korang 😁?



Pada yang layak, jangan ditangguh-tangguh. Nanti melepas. Rugi tau! Sebab tempoh klaim e-MADANI RM100 ni dibuka sehingga 20 Februari 2024 ni saja. Pada yang belum tahu pasal kredit e-Madani RM100 ni. Jom Syu share sikit infonya serba sedikit. 



Siapa yang layak menerima kredit RM100 e-MADANI?


RM100 e-Madani
SUMBER FOTO : Bernama


Syarat-syarat yang melayakkan seseorang tu untuk menerima kredit RM100 e-Madani ni mestilah mereka-mereka yang :


  1. Berwarganegara Malaysia; dan
  2. Mencapai umur 21 tahun ke atas pada tahun 2023; dan
  3. Merupakan penerima Sumbangan Tunai Rahmah (STR) berdasarkan rekod pada 7 November 2023
  4. ATAU mempunyai pendapatan berjumlah RM100,000 dan ke bawah setahun berdasarkan rekod Lembaga Hasil Dalam Negeri Malaysia (LHDNM) pada 15 Julai 2023.



Cara tebus RM100 eMADANI melalui MAE


Untuk tebus RM100 e-Madani menggunakan aplikasi MAE, korang boleh ikut langkah dibawah ni. Mudah saja caranya.


e-Madani


RM100 e-Madani
Dalam tempoh 24 jam, kredit RM100 akan dimasukkan ke dalam e-wallet MAE korang.


e-Madani
Masa nak guna. Korang kena tekan butang "Use e-Madani".


Proses pengkreditan RM100 secara ‘one-off’ ke dalam e-wallet korang memakan masa 24 jam sehingga 5 hari daripada tarikh permohonan ya kawan-kawan. Kalau lambat, mohon bertabahlah ya. Sebab yang klaimnya ramai. Bukan seorang dua 😂.



Penggunaan RM100 eMADANI terhad untuk dibelanjakan


Tapi, korang kena ingat ya. Penggunaan kredit RM100 e-Madani terhad kepada pembayaran fizikal kod QR di mana-mana peniaga seluruh negara, termasuk peniaga-peniaga kod DuitNow QR dari bank-bank & e-wallet yang terlibat sahaja.



Lepas tu, RM100 e-Madani ni tak boleh digunakan untuk transaksi-transaksi berikut:


  • Peer-to-peer transfers - i.e: Transfer pada orang lain (Kawan-kawan, adik beradik mahupun saudara mara)
  • Pengeluaran/penebusan tunai
  • Pembayaran bil utiliti - i.e: Bil eletrik, air, Indah Water dll.
  • Bayaran yuran berkaitan kerajaan - i.e: Cukai tanah, cukai taksiran, dll.
  • Bil pasca bayar dan prabayar telekomunikasi
  • Pembelian permainan atas talian
  • Pembayaran parking & tol
  • Aktiviti berkaitan dengan pelaburan, transaksi e-commerce atau apa jua transaksi dalam talian 
  • Transaksi QR merentas sempadan



Mana lagi bagus? MAE, Touch ‘n Go eWallet, ShopeePay atau Setel?


Bergantung pada aplikasi e-wallet yang korang selalu guna sebenarnya. Macam Syu, Syu prefer guna MAE & Setel. MAE Syy guna untuk berbelanja & Setel pula Syu kerap guna untuk isi minyak di Petronas ðŸĪ­. ShopeePay & Touch ‘n Go eWallet Syu jarang guna dah. Apps-nya pun Syu dah uninstalled. Sebab tu tak klaim RM100 e-Madani tu dekat sana. By the way, jangan lupa klaim tau! Make sure belanja habis sebelum 29 Februari 2024 ðŸĪŠ. 

Disember 04, 2023

Buku Biografi & Sirah Nabi Muhammad Terbaik Hasil Karya Martin Lings

Ramai yang kata buku ni bagus. So, kita pun belilah as bahan bacaan tambahan.


Alhamdulillah. Akhirnya! Buku yang Syu tunggu-tunggu dah sampai ðŸĨ°. Lama juga Syu tak beli buku ilmiah macam ni sebenarnya. Masa belajar dedulu rajin juga berbeli buku. Tapi, more kepada buku novel lah! Novel cintan cintun gittew 😂!



Almaklumlah, zaman budak-budak baru nak up. Buku-buku jenis macam itulah yang rajin dibeli & tertarik nak dibaca. Jarang sekali nak beli buku-buku macam ni. Kalau ada pun tak banyak. Dekat rak buku nun, boleh dikira dengan jari 😅. 



Nak baca kena tenang-tenang. Kalau tak nanti tak faham.


Untuk pengetahuan korang. Buku sirah Nabi Muhammad ni tengah viral di Tik Tok. Senaskah harganya dalam RM76 - Syu dapat harga RM65.90, sebab beli masa promo. Punca jadi tertarik nak beli tu, sebab Tuan Haji Zainal Rashid kata buku ni buku sirah Nabi Muhammad yang terbaik & best seller.



Katanya, kalau nak tahu lebih mendalam pasal riwayat hidup Nabi Muhammad hasil penulisan Martin Lings ni. Buku sirah ni pada asalnya diterbitkan pada tahun 1983 dalam bahasa Inggeris - Muhammad: His Life Based on the Earliest Sources. Kemudian, diterjemahkan pula ke dalam bahasa Melayu supaya lebih mudah untuk difahami.



Dah masuk cetakan ke-6


Buku sirah Nabi Muhammad yang Syu beli ni, hasil cetakkan yang ke-6. Cetakkan pertama dibuat pada Januari 2021. Dalam buku sirah Nabi Muhammad ni, ada diceritakan semua tentang riwayat hidup baginda Rasulullah S.A.W. Dari bermula kisah kewujudan Kaabah sampailah kisah wafatnya baginda. 



To be honest, buku ni memang best untuk tambah pengetahuan kita pasal sirah Nabi Muhammad S.A.W.! Total semua ada 85 bab. Babnya pendek-pendek saja. Tapi, dalam banyak-banyak bab, bab terakhir memang paling sedih nak baca. Sebab dalam bab tu cerita pasal wafatnya baginda Rasullullah S.A.W.



Apa-apa pun, terima kasih & syabas kepada perterjemah - Farhan Affandi Al-Mustaqeem M. Radhi. Penerbit - IBDE (Inisiatif Buku Darul Ehsan) & juga Kerajaan Negeri Selangor atas inisiatif kalian menterjemahkan buku ni. Rasanya, kalau baca yang bahasa Inggeris belum tentu Syu faham. Pada yang nak beli buku ni, boleh cari di Tik Tok Shop. Tak beli memang rugi!

Disember 02, 2023

Welcome December

 

Dah masuk bulan Disember dah kita ya kawan-kawan! Kurang dari 30 hari. Esok lusa, tahun 2023 pun bakal melabuhkan tirai & say goodbye pada kita. Bukan apa, cepat betul masa berlalu kan? Serius! Tak terasa.

Kerja dekat tempat yang baru ni pun dah nak dekat setahun lebih dah. Rasa macam baru semalam pergi lapor diri - Ke aku yang terlalu busy sebenarnya sampai tak perasan hari-hari tu berlalu pergi?



Berblog macam chipsmore!


Sejujurnya, ada banyak misi Syu tak tercapai tahun ni. Especially, melibatkan blog Syuderis.com. Korang bayangkanlah. Segala mak nenek pasal perkembangan blog Syu, semuanya tak berapa cantik. PV jatuh. Revenue Google Adsense dropped - sampai  nak dekat 60 persen drop-nya korang. Bukan sikit-sikit. Lebih dari separuh!


Salah satu sebabnya. Berblognya macam chipsmore. Sekejap tenggelam. Sekejap timbul. Dah macam sabut hanyut pun ada. Lepas tu, ditambah pula line internet yang tak bagi kerjasama & meminta disumpah sentiasa. Memang mengundang kejatuhan yang tiada taralah jawabnya.



Kalau ikutkan, ada banyak perkara nak dicelotehkan di blog sebenarnya. Tapi, itulah...Banyak sangat kekangan. Korang banyangkanlah. Dekat draft Syu saja, ada berlambak entri Syu buat separuh jalan. Entah bila nak publish pun tak tahu.


Jujur Syu cakap. Dalam sebulan, tak banyak entri yang Syu create publish dekat blog. Boleh dikira dengan jari. Sadiskan? Harap-harap masuk tahun 2024 nanti, Syu boleh kekalkan momentum berblog Syu. Okay! Sambung esok pula berceloteh.