Posts with the label Aktiviti blog
Memaparkan catatan dengan label Aktiviti blog. Papar semua catatan
Memaparkan catatan dengan label Aktiviti blog. Papar semua catatan

November 24, 2021

Giveaway By Nazfea Solehah & Arra Sephia

Masa lunch break tadi Syu sempat luangkan masa blogwalking blog rakan-rakan baru Blogger. Saja curi-curi masa luaskan kawasan jajahan. Singgah rumah orang sini, lepas tu singgah pulak rumah orang sana. Meleret-leret. Sampailah Syu terhenti dekat satu blog ni. Blog Nazfea Solehah namanya. Blog ni tak ada dalam senarai blog yang Syu follow. Jadi, Syu tinggalkan jejak Syu kat sana dengan tinggalkan beberapa komen & follow sebagai tanda sokongan. Bukan apa, saja nak meramaikan kawan. 



Muda lagi rupanya tuan tanah blog ni. Selidik punya selidik, dah lama rupanya Nazfea ni berkecimpung dalam dunia blog & penulisan bersama dengan kembar dia. Bukan tu jer. Rupa-rupanya nama Nazfea Solehah & Arra Sephia ni memang terkenal dengan penulisan cerpen & puisi seperti "Hadirnya Doa Merawat Luka" & "Jurnal Pejuang Introvert". Hebatlah kamu berdua ni dik. Dalam diam ya. Ni baru betul ikut resmi padi dalam diam berisi.



Alang-alang dah terlanjur blogwalking dekat blog Nazfea Solehah, Syu ternampak post pasal giveaway ni. Kalau nak tahu, giveaway ni giveaway pertama gabungan diorang berdua buat bersama. Jadi, Syu rasa terpanggil nak luangkan masa untuk join & war-war kan kepada korang. Tak syok lah kalau join sorang-sorang jer. Dalam pertandingan, kalau tak ada opponents tak best!! 😁



Panjang pulak Syu berceloteh yer πŸ˜…. Padahal nak ajak join giveaway jer pun. By the way, jom ramai-ramai support giveaway pertama dari blogger Nazfea Solehah & Arra Sephia ni!! Syarat-syaratnya mudah jer. Nak tahu lebih lanjut pasal giveaway ni korang tekan pada banner. - ALL THE BEST OKEY!!😊🍎


Giveaway By Nazfea Solehah & Arra Sephia

Giveaway By Nazfea Solehah & Arra Sephia

November 24, 2021

September 28, 2021

#5 : Giveaway Ikan Bilis Salted Egg By Aishah Nizam

 Giveaway Aisyah Nizam

Ini penyertaan giveaway Syu yang kelima untuk bulan September ni πŸ˜…. Harap ada lah rezeki. Bukan apa, teringin jugak nak tahu sejauh mana sedapnya snek Ikan Bilis Salted Egg ni. Selalu nampak orang jual ikan bilis bersambal letak petai tempoyak bagai. Kali ni nampak letak salted egg rasa macam menarik pulak😁. Kalau nak tahu, penyertaan giveaway ni dibuka di instagram, FB & blog Aisyah. 3 orang pemenang yang bertuah akan dipilih dari setiap penyertaan di socmed Aisyah & berpeluang merasa snek ikan bilis ni. Harga jual kat luar biasanya RM39 (original & spicy). Itupun tak termasuk postage tau. Kalau dapat rasa memang rezeki betul tu πŸ˜‹. Pada yang nak join, macam biasa korang boleh klik pada banner. Masih berbaki 2 hari jer lagi untuk submit penyertaan. So, jangan lepaskan peluang ni okey!! 😘


SYARAT-SYARAT PENYERTAAN


1) Follow blog AISYAHNIZAM

2) Follow instagram Ikan Bilis Salted Egg 

3) Follow facebook pages Aisyah Nizam

4) Buat entri menarik mengenai IKAN BILIS SALTED EGG. Nyatakan sebab korang kena menang? Kenapa korang teringin sangat nak rasa snek ni? (Jangan lupa SERTAKAN LINK FACEBOOK & INSTAGRAM)

#5 : Giveaway Ikan Bilis Salted Egg By Aishah Nizam

September 28, 2021

September 20, 2021

#3 : Suprise Giveaway By Aienienka

Giveaway
Klik pada banner untuk info lebih lanjut πŸ˜.


Sejujurnya, giveaway ni paling lama sekali duduk dalam draft. Start dari tarikh direleasekan sampai ke hari ni baru tengok balik. Semua point entri, banner segala dah ada, Tapi tak tertulis-tulis & publish entrinya, Minta maaf lah yer tuan tanah. Baru hari ni dapat luangkan masa untuk join. Tapi masuk dalam list giveaway marathon lah πŸ˜‚.



Bulan September ni ramai betul blogger buat giveaway yer. Bagus-bagus! At least ada jugak point yang Syu boleh celotehkan bulan ni, tambah-tambah bila dah ketandusan idea πŸ˜…. Pada yang nak join giveaway ni, jangan risau. Masih ada berbaki 3 hari lagi untuk korang submit penyertaan. As long as korang submit sebelum tarikh tutup okay πŸ˜‰!




KEJUTAN BEST?


By the way, the best suprise yang  Syu pernah dapat dalam hidup Syu? Emmm...jap Syu fikir (Dalam otak : Ada ke orang yang pernah buat kejutan best dekat aku? Macam tak hado jer πŸ˜‚). Bukan apa, hidup sebagai seorang Syu Deris ni memang tak ada banyak sangat kejutan yang best-best. Kejutan yang buruk-buruk banyak lah πŸ˜†. Jap Syu fikir lagi...Oh ya... Ada!! Suprise makanan dari GRAB Food. Husband orderkan Mc Donald dari tempat kerja dia.



Actually masa tu, Syu tak tahu pun brother GRAB Food dah sampai depan rumah hantar makanan Sebabnya masa abang GRAB Food datang Syu tengah mandi πŸ˜‚. Yang husband pulak satu hal tak bagitahu ada order makan. Tak tahulah berapa kali brother Grab Food tu tekan loceng. Lepas husband call, tahu-tahu Syu tengok dah ada makanan dekat atas tembok depan rumah. Tapi kalau Syu tahu sekalipun abang GRAB Food sampai, korang ingat Syu nak keluar ke? memang tak lah kan. Dah sah-sah lah pakaian tak proper. Takkan nak keluar berkemban. Kerja gila. Ha3 πŸ˜‚.



Jangan kata kan GRAB Food. Kadang-kadang abang posmen pun selalu datang salah time. Tapi nak buat macam mana kan, Dah tugas diorang hantar barang. Diorang bukan tahu pun kita buat apa dekat dalam rumah.  Tu pasal kalau dekat ruang tamu, memang Syu prepare siap-siap huddy sweater & tudung cekup. Bila orang datang jer terus sarung πŸ˜†. Tak payah pening-pening nak bercari. Tapi kalau time tu Syu tengah ada dalam bilik air ke jamban ke. jangan haraplah Syu nak keluar yer 😝. Memang salah time sangat tu.

#3 : Suprise Giveaway By Aienienka

September 20, 2021

September 19, 2021

#2 : Birthday Giveaway Sheila Inspire

Masih belum terlambat lagi untuk Syu ucapkan selamat hari lahir kan Shiela? Walaupun penyertaan dah hujung-hujung tarikh tutup. Alah, macam nak buat assignment masa study dedulu. Last-last minit baru nak buat. Sebabnya, time last minit lah baru ada idea datang mencurah-curah 😁. Tapi kena perah otak sikitlah. By the way, dikesempatan ni Syu nak ucapkan selamat hari lahir buat Shiela & tahniah jugak diucapkan atas kelahiran baby baru Shiela. Semoga mummy & baby kekal sihat sentiasa. Doakan Syu ada baby pulak lepas ni tau. Lama dah tunggu nak ada Syu junior 😁. Tapi masih belum diberi rezeki.

Birthday Giveaway Shiela Inspire

Pada yang nak join giveaway Shiela, korang boleh klik banner untuk terus ke link penyertaan. Macam biasalah. Dah semestinya kena follow sikit syarat untuk join giveaway. Untuk pengetahuan, giveaway ni akan berlangsung sehingga 21 September 2021 ni.  Masih berbaki 3 hari jer lagi. Jom! Kita meriahkan lagi giveaway Sheila Inspire ni. Masih sempat lagi kalau nak join. Mana tahu last-last minit punya penyertaan boleh menang hadiah. Bila dah namanya rezeki. Siapa tahu kan? (Panjang pulak berceloteh. Padahal nak tulis sikit jer πŸ˜….)

#2 : Birthday Giveaway Sheila Inspire

September 19, 2021

#1 : Giveaway By Shida Radzuan

Giveaway Shida Radzuan

Memandangkan hari ni ada kelapangan, Syu cadang nak buat giveaway marathon lah. Selalu buat movie marathon kan. Kali ni buat giveaway marathon pulak πŸ˜†. Ni kalau ada 100 giveaways, mau kepak jari menaip. Nasiblah giveaway yang Syu bookmark tak sampai 10. Kalau tak, memang tak berani nak buat giveaway marathon πŸ˜†. So, giveaway marathon yang pertama yang Syu nak sertai hari ni adalah giveaway dari kak Shida kita. Syu panggil giveaway ni giveaway tak ada angin tak ada ribut. Sebab kak Shida buat pun tergempar & santai-santai gitu πŸ˜…. 


Sejujurnya, ini lah antara salah satu sebab kenapa Syu suka blog ni. Malas nak selindung-selindung dah. Actually, Syu suka join giveaway dari blog kak Shida ni. Walaupun tak pernah menang hadiah utama. Tapi Syu suka. Sekurang-kurangnya content blog Syu terisi dengan aktiviti. Selain dari giveaway, Syu suka perkongsian masak-memasak dari kak Shida. Kalau tengok menu-menu yang kak Shida post dekat blog memang boleh mengundang lapar sungguh πŸ˜‚. Especially, post pasal resepi mi MAGGIE tumis hari tu. Dah lah Syu blogwalking pukul dua tiga pagi. Elok-elok tak lapar terus jadi lapar πŸ˜‚. Padahal, mi MAGGIE je pun 😁. Pada yang berminat nak join giveaway by Shida Radzuan ni korang boleh klik banner untuk terus ke link penyertaan. Berikut antara syarat-syarat penyertaan yang korang kena follow.
 


SYARAT-SYARAT PENYERTAAN

1) Buat satu entri bertajuk Giveaway by Shida Radzuan
2) Follow Sosmed kak Shida : Blog + Facebook + Instagram + Twitter
3) Letak banner giveaway berserta backlink
4) Cerita sikit dalam entri : Apa yang korang suka tentang blog kak Shida
5) Submit link penyertaan diruangan komen di blog Shida Radzuan


Untuk makluman korang, giveaway ni akan berlangsung selama 15 hari sahaja. Mulai 18hb September 2021 sehingga 2hb Oktober 2021. Pemenang yang bertuah akan memenangi hadiah misteri dari kak Shida kita & keputusannya akan diumumkan melalui cabutan nama. Lagi satu, dengar cerita kak Shida akan tambah hadiah lagi kalau penyertaan peserta melebihi 50. So, apa tunggu lagi. Jom kita sama-sama meriahkan giveaway ni. Lagi ramai join, lagi meriahπŸ˜ŠπŸ’•. 



#1 : Giveaway By Shida Radzuan

September 08, 2021

Giveaway Cipta Sajak Sempena Ulangtahun Kelahiran Ainnul Dania Huda

Giveaway

"DANIA SAYANG"


Dania sayang, 

Di mana jua dirimu bertapak, 

Tak kira dimana kakimu berpijak, 

Tetap berpegang pada pesan,

Berdiri teguh memeluk iman, 

Di lupa jangan,

Ditinggal pun jangan. 


Roda itu,

Santapannya adalah berputar,

Lurus laluan, 

Elok pengakhiran.

Barangkali? 

Ada hari? 

Boleh jadi? 

Beronak berliku jalannya.


Benar Dania sayang, 

Sekilas pandang, 

Tampak elok, 

Hakikatnya jelas,

Terlihat buruk, 

Jadi, berwaspadalah. 


Jikalau yang pahit itu tampak manis sentiasa, 

Nescaya terlihat, 

Bosannya dunia, 

Mungkin sedap di mata, 

Namun hakikat, 

Bisa racunnya. 


Ingat Dania sayang, 

Hati mesti cekal, 

Jiwa harus kental, 

Bila rendahnya duduk, 

Yang tinggi acapkali ditenang,

Bahkan, 

Dipejam mata terbayang-bayang. 


Andai tinggi tapak berdiri,

Nescaya, 

Ada banyak mata memerhati.

Makin besar bahtera dikemudi, 

Seiring jua beban yang digalasi. 


Kekal ingat wahai Dania sayang,

Walau setinggi mana puncak didaki,

Tetap diturut resminya padi,

Tunduk merendah kekal berisi, 

Walau hayat dituai dan ditampi, 

Masih tetap hidup berbakti. 


Dania sayang, 

Andai tempatmu berpaut kian rapuh, 

Kekal yakin & terus utuh,

Menyerah tidak,

Berpaling jangan sekali,

Teruskan terbang tanpa menyerah,

Jangan dikhuatiri sayap yang patah.



✽✽✽✽✽✽✽✽✽✽✽✽✽✽✽✽✽✽



Tudia, sakan susun ayat untuk giveaway cipta sajak blog kak Suriaamanda kita. Yang pasti, bait-bait ayat tu tetap tak boleh challenge sasterawan negara kita. Agak lama jugak Syu tak buat sajak ni. Jenuh jugaklah nak memikir ayat. Bila baca balik macam cacamerba pun ada bait-bait ayatnyaπŸ˜†. Sajak ni dicipta khas bersempena hari lahir anak kak Suriaamanda kita. Hajat nak menang tu memang jauh sekali lah. Tapi, kalau ada rezeki. Pucuk dicita ulam mendatang! πŸ˜πŸ’•


Pada yang nak join, make sure korang follow semua syarat-syarat yang kat bawah ni okey. Untuk maklumat lebih lanjut, korang boleh klik pada banner untuk ke pautan giveaway tuan tanah. Jom semua!! Kita meriahkan giveaway ni ramai-ramai. Mana tahu ada terselit rezeki korang untuk menang hadiah dari Shein Malaysia πŸ˜‰πŸ’•. 


SYARAT-SYARAT PENYERTAAN


  1. Follow blog Suriaamanda 
  2. Follow Instagram SA 
  3. Follow Facebook SA 
  4. Copy & paste banner di atas. Buat entri "Giveaway Cipta Sajak Sempena Ulangtahun Kelahiran Ainnul Dania Huda"
  5. Tinggalkan link penyertaan di ruangan komen giveaway kak SA (Klik banner) 
  6. Pemenang akan dipilih oleh Dania berdasarkan sajak yang berjaya memikat hatinya
  7. Sajak perlulah berkaitan tentang Dania dan dunia pembelajaran dia
  8. 3 orang Pemenang di cari untuk giveaway ini
  9. 10  penyertaan kak SA kita akan masukkan ke dalam Bloglist Ahli- Ahli Mesyuarat Tingkap di sidebar (Guna Random.org)
  10. Tarikh penyertaan :  5 September 2021 - 30 September 2021 (Pengumuman akan dibuat pada 1 Oktober 2021)
3 Hadiah yang bakal disediakan adalah dari Shein Malaysia.

Giveaway Cipta Sajak Sempena Ulangtahun Kelahiran Ainnul Dania Huda

September 08, 2021

September 07, 2021

Giveaway #busyrakongsirezeki Wang Tunai RM100

Giveaway

Bulan September ni macam ramai yang buat giveaway yer. Seronoknya!! Syu ingat nak buat jugak bersempena dengan bulan kelahiran Syu. Tapi disebabkan dah ramai yang buat. Nanti Syu fikir-fikirkan dulu 😁. By the way, giveaway pertama yang Syu nak join untuk minggu pertama bulan September ni adalah Giveaway #busyrakongsirezeki Wang Tunai RM100.  Tinggal lagi beberapa hari jer lagi. So, masih sempat lagi untuk Syu submit Syu punya entri. Kat bawah ni syarat-syarat yang korang perlu follow untuk join giveaway ni. Nak join korang boleh klik pada banner πŸ˜‰πŸ’•.


SYARAT-SYARAT PENYERTAAN


1) Follow blog busyratakiyudin

2) Like facebook page Y.ra Printing

3) Buat 1 entri "Giveaway #busyrakongsirezeki Wang Tunai RM100" 

4) Copy & paste banner di atas dan link kan ke entri ini

5) Dalam entri korang, nyatakan 1 entri lain yang korang suka

6) Tinggalkan link penyertaan korang di ruangan komen



PEMILIHAN PEMENANG


Untuk pemilihan pemenang, tuan empunya blog akan menyemak penyertaan korang samada memenuhi semua syarat -syarat penyertaan kat atas ni ataupun tidak. Lepas dah buat spotcheck barulah akan dipilih secara random. Pemenang yang bertuah akan menerima wang tunai sebanyak RM50 x 2 orang. Giveaway ni akan berlangsung mulai 30 Ogos 2021 sehingga 10 Sept 2021. So, tunggu apa lagi. jom kita meriahkan sama-sama blog tuan tanah 😁. Mana tahu ada rezeki!!


Kalau nak diikutkan ada banyak post Busyra yang Syu suka. Yang terkini Syu paling suka entri Busyra pasal Self reward ipad 8th generation. Memang ipad ni antara item yang Syu tengah aim sekarang ni untuk berblog.  Bila  baca entri  ni, rasa macam tercabar pulak. Seolah-olah macam ada dapat anjakan paradigma untuk kumpul duit beli ipad!! Ha3 😁. Tapi kalau tak tercapai hasrat Syu, beli tablet biasa pun jadi lah. Janji dapat memudahkan kerja Syu untuk berblog. Kalau guna phone macam susah sangat nak tengok. Tak puas. Laptop jangan cakaplah. Nak kena duduk dekat meja kerja pulak nak menghadap. Lagilah malas. Hu3.


Actually, ada satu lagi entri yang suka dari blog Busyra ni iaitu Tips ambil gambar flatlay paling cun melecun.  Bukan apa, Syu ni kalau ambik gambar memang skill tu ke laut sikit. Takat ambik gambar bagi edit sikit-sikit tu Syu boleh lah. So, bila ada tips ambik gambar macam ni, Syu jadi tertarik. Sebab teknik flatlay ni macam simple & nice sangat. Rasa macam ambik gambar barang campak-campak pun ada. Hi3. Tapi kalau dah nama tangan tak berseni, ambiklah macam mana sekalipun tetap tak ada seni!! πŸ˜‚. Macam mana sekalipun, Syu akan cuba selagi daya untuk ambik gambar yang cantik-cantik untuk dipost dalam blog Syu.

Giveaway #busyrakongsirezeki Wang Tunai RM100

September 07, 2021

Ogos 01, 2021

GA Road To 3M Mamapp


Syarat-syarat penyertaan


1) Terbuka lepada blogger yang menetap di Malaysia. 

2) Create blog post bertajuk "Giveaway Road To 3M Mamapp". 

3) Copy banner & berserta backlink.

4) Wajib Follow blog Mamapp

5) Wajib letak blog Mamapp kedalam bloglist korang. 

6) Follow Media Social Mamapp  | Instagram | Youtube | Twitter | FB Page

7) Tinggalkan link pernyertaan korang di ruangan komen Mamapp.


Kalau korang nak tahu hadiah untuk giveaway ni terbahagi kepada dua kategori. Kategori pertama hadiah berbentuk cash (kena screenshot & email pageviews Mamapp). RM50 untuk peserta yang berjaya screenshot pageviews 3,000,000 & RM30 untuk peserta yang berjaya screenshot nombor antara 2,999,990 - 3,000,010. 


Bagi kategori kedua, hadiahnya pulak adalah berupa Inpods i12 tws. Ada 5 pilihan warna yang boleh dipilih. First come first served 😁! Untuk ketahui lebih lanjut berkenaan giveaway ni korang boleh  klik banner untuk terus ke link penyertaan. Semoga berjaya!! πŸ˜ŠπŸ’•

GA Road To 3M Mamapp

Ogos 01, 2021

Julai 26, 2021

Merdeka Giveaway by TarotTheFool

Sambil-sambil Syu blogwalking & baca post rakan-rakan blogger. Syu ternampak post dari sis As kita pasal Merdeka Giveaway ni. Rasa tertarik pulak nak join. Tengok tajuk giveaway TarotTheFool, macam tak percaya bulan Julai dah nak sampai penghujung. Pejam celik tak lama lagi kita semua dah nak masuk bulan merdeka. Sejak lockdown ni,kadang-kadang tarikh & hari pun Syu lupa πŸ˜‚. Hari ni dah masuk hari Isnin, Syu ingat hari Ahad. Dah jadi macam orang bodoh asyik duduk rumah memanjang. 

Rindunya nak kembali bekerja macam biasa. Makan-makan dengan office mates. Kena tempelak dengan boss (dah lama tak kena sepanjang 6 tahun kerja ni πŸ˜…). Syu WFH pun dah macam jadi penganggur tegar jer sekarang ni. Celik mata tutup mata. Makan tido. Badan pun dah macam bini Shrek si Princess Fiona tu. Cuma tak hijau jer πŸ˜†.

Semalam masa dok tengok TV dengan husband, dia pesan suruh tukar jadual kehidupan. Syu pun dah pening nak tukar macam mana πŸ˜†. Husband Syu kerja tak ngape lah. Syu ni tak dibenarkan bekerja. So, nak buat apa jer dekat rumah. Nak pergi membawang pun takot. Paling kurang pun boleh luangkan masa dengan pokok-pokok & budak tiga ekor yang tak dengar kata tu jer. 

Geram pulak tengok tuan tanah ni bergambar kat pantai. Rindunya nak bercamping. Barang camping Syu pun dah berhabuk dah duduk lama-lama dalam stor. 

Ehhh...Kejap!! Macam jauh jer Syu melalut ni πŸ˜…. Ni giveaway pasal Merdeka kan? Ha3. Tu pasal Syu ni tak boleh start create post. Suka sesat jalan kalau bercerita. Actually Syu nak war-warkan pasal giveaway ni jer. Tak sangka jauh beno menyimpangnyer. Pada korang yang nak join giveaway ni, boleh tengok syarat penyertaannya kat bawah ni okey. Then, klik banner untuk pergi ke laman tuan tanah TarotTheFool untuk tinggalkan link penyertaan korang. 

Syarat penyertaan :


1. FOLLOW blog Young Blood & penselduabee

2. FOLLOW instagram mustazarazali & radhia87

3. ADD Facebook Radhia Razali

4. TULIS ENTRY bertajuk "Merdeka Giveaway by TarotTheFool", letak banner & backlink ke entry tuan tanah.

5. Tinggalkan LINK PENYERTAAN di ruangan komen (WAJIB).

6. SHARE entry korang di Facebook.

7. CERITA sikit apa hajat korang bila tamat PKP.


Untuk pengetahuan korang, Merdeka Giveaway ni akan berlangsung dari 24.07.2021 sehingga 31.08.2021 (11.59 malam). Keputusan pemenang akan diumumkan pada 05.09.2021. Mereka yang bertuah akan memenangi: 


Chloe Perfume

One Spring Chrysanthemum Moisturizing Gift Set

Victoria's Secret Pure Seduction Frosted Perfume

Home Textile Face Towel

Set Pelentik Bulu Mata

 2x Topup RM10.00


Menarik kan hadiah-hadiahnyer. Apa tunggu lagi? Jom meriahkan giveaway anjuran TarotTheFool ni. Mana tahu ada rezeki korang untuk menang. By the way, pemilihan pemenang akan dipilih melalui Random.org okey πŸ˜‰πŸ’•. All the best!! 

Merdeka Giveaway by TarotTheFool

Julai 26, 2021