Posts with the label Cat Info & Tips
Memaparkan catatan dengan label Cat Info & Tips. Papar semua catatan
Memaparkan catatan dengan label Cat Info & Tips. Papar semua catatan

Julai 03, 2021

Human Vs. Cat Age


Serously?? Nah...now I know my cats almost same age with me πŸ˜‚. I really miss them when they still small back then . Today they got so big & picky with their food, plus naughty too 🀣!! I hope they can live & stay along with me longer because last time I lost my precious cats so many time. Some were death & some got stolen too πŸ˜”. 

Human Vs. Cat Age

Julai 03, 2021

Jun 26, 2021

Know Your Cat Language & Gestures

Sumber Foto : Lili Chin



Know Your Cat Language & Gestures

Jun 26, 2021

Jun 19, 2021

D'Zahara Cat Kibbles!


Here am I again with the same issue of my cat. This time I got to change another kibbles for them. Previously, I bought Ali Cats & Misha brand. I knew, they enjoyed eating that kibbles. Unfortunately, one of my cats got some diarrhea when ate kibbles from both of these brands. So, I decided to switch to another brand of kibbles. This time I chose D'Zahara. I've seen many good reviews about it. Why don't I give it a try. Right? I don't mind if I spend a little bit on them. As long it's good for fluffy buddies. 


For your information, this kibble is suitable for all ages of cats. It contains 26% of crude protein, which is definitely enough for cat growth. The kibble size also not too big & easy for the cat to chew. If you interested to buy this kibble, you can click HERE to directly reach the seller store. Right now, D'Zahara kibbles already sold out. However, you still can purchase other brands of kibbles at the same store πŸ˜‰.


Smells good. I really hope this kibbles suit my fluffy fellas this time. I'm so hectic to think about changing kibbles again πŸ˜‚.


D'Zahara Cat Kibbles!

Jun 19, 2021

Jun 04, 2021

'Epiphora' Dari Air Mata Bulus


Kemarin tuan tanah Giveaway Mellow Crunch, Atiqah Najihah ada datang blogwalking blog Syu. Sambil tu dia ada tanya pasal kucing parsi Syu yang sekor tu. Disebabkan pertanyaan tu, maka tercetuslah idea nak buat content blog pasal "Ephipora: Air Mata Bulus"😁. Mungkin ada sesetengah orang tak tahu. So, ada baiknya  Syu share sikit info pasal ni.


Sebenarnya apa yang blogger Atiqah nampak kat mata kucing Syu tu, itu lah dia "Epiphora" atau nama lain dia "cat tear stains (CTS)". Epiphora ni kira istilah saintifik CTS, yang mana ia merujuk kepada simptom terhasilnya air mata kucing secara berlebihan. CTS ni kebiasaannya akan terjadi kepada kucing-kucing yang berfizikal "Brachycephalic" macam kucing baka Parsi & Himalaya. 





BRACHYPHALIC TU APA?

Auntie-auntie tolonglah kita. Kita tak reti cuci mata πŸ˜‚.

"Brachycephalic" ni sebenarnya datang dari bahasa Greek iaitu "brakhu" yang bermaksud pendek. Keadaan fizikal kucing yang macam ni kita kategorikan sebagai "Brachycephalic" disebabkan struktur tengkorak bahagian muka diorang yang pendek, penyek ("flat-face") & tenggelam ke dalam ("squished-in). Brachycephaly ni bukan ada pada kucing jer tau. Anjing pun ada jugak. Kebiasaannya kita boleh nampak pada pitbulll, & bulldog contohnya.


Disebabkan faktor fizikal muka yang macam ni, maka air mata kucing ni tak dapat bertakung secara normal macam kucing-kucing yang lain. Tambah pulak, bulu-bulu dekat mata diorang ni akan asyik terkena & tercucuk dekat bahagian mata. So, keadaan macam ni kira menganggu pandangan diorang untuk melihat & sedikit sebanyak membuatkan mata diorang ni pedih. Bila mata pedih maka terhasillah air mata secara berlebihan pada mata kucing tu. Fungsi air mata tu sendiri adalah untuk membasahkan bulu-bulu dekat sekeliling kawasan mata kucing. Dengan bantuan air mata tu sedikit sebanyak akan meratakan permukaan bulu-bulu daripada menganggu bahagian mata. 

Auntie-auntie jangan lah marah kita. Kita dah lah suka nangis.

Actually, possibility kucing berfizikal "Brachycephalic" untuk kena epiphora atau CTS ni memang tinggi & ianya adalah normal. Bila diorang kena simptom ni, mata diorang memang akan sentiasa berair. Kadang-kadang tu sampai meleleh-leleh macam orang menangis. Entah apa yang sedih sangat pun tak tahuπŸ˜‚. Even korang lap lah macam mana sekalipun, kejap lagi mesti ada balik. Bila dah terlampau banyak sangat air mata terhasil maka terjadilah CTS ni. CTS ni kalau tak dicuci memang akan mengotorkan muka kucing. Tambah-tambah kalau kucing tu bulu dia warna putih. Sedangkan kucing Syu yang warna oren tu pun blogger Atiqah boleh nampak CTS, inikan pulak kucing berwarna putihπŸ˜….

Memang tak dinafikan yang CTS ni kebanyakkan terjadi pada kucing muka penyek. Tapi korang kena ingat. Kalau benda macam ni terjadi dekat kucing korang yang fizikal muka dia bukan brachycephalic, korang dinasihatkan untuk bawa kucing korang berjumpa veterinar. Sebab tanda-tanda CTS ni actually sangat tidak normal untuk kucing yang hidungnya helok terletak yerπŸ˜‚. CTS pada kucing normal tu menunjukkan simptom awal akan terjadinya penyakit mata.

'Epiphora' Dari Air Mata Bulus

Jun 04, 2021