Senarai Semak Permohonan Kemaskini Pasport Lama Pekerja Asing (PA) Ke Pasport Baru Di Jabatan Imigrisen

September 23, 2023

Pasport
SUMBER FOTO : Google


Untuk pengetahuan korang. Sekiranya, pasport pekerja asing (PA) tak cukup tempoh 12 bulan & PA dah terima passport baru dari kedutaan. Majikan/wakil majikan perlu hadiro ke kaunter Jabatan Imigrisen Negeri bagi membuat pengemaskinian maklumat passport baru.Pengemaskinian pasport tu mesti dibuat sebelum meneruskan permohonan pembaruan permit melalui sistem e-PLKS. Kalau tidak, nama PA  tak akan appear dalam sistem & sekaligus menyukarkan proses korang untuk buat pembaharuan permit.Dokumen yang diperlukan


Berikut, Syu senaraikan dokumen-dokumen yang korang perlu sertakan semasa proses pengemaskinian pasport.


  1. Surat permohonan dari syarikat/majikan
  2. Salinan kad pengenalan majikan
  3. Salinan borang pendaftaran syarikat (MyDATA)-Borang 9, 49 atau borang B&D
  4. Surat wakil syarikat berserta salinan kad pengenalan & penyata 3 bulan KWSP
  5. Salinan muka depan pasport lama & baharu
  6. Salinan permit PA
  7. Pasport asal pekerja asing


Selesai pengemaskinian, barulah korang boleh proceed dengan pemohonan permit. Kebiasaannya, tempoh pengemaskinian pasport ni akan mengambil masa tak lebih dari tempoh 7 hari bekerja.Tapi, sekiranya dalam sistem e-PLKS masih belum ada apa-apa update. Sebaiknya, korang telefon semula Jabatan Imgirisen Negeri & bercakap sendiri dengan pengawai berkenaan status pengemaskinian pasport PA.


Kalau tak nanti, alamat pending-lah proses pembaharuan permit PA korang. Harap korang dapat sesuatu? Nak cerita lebih lagi? Jumpa di next entri 😉💕.

Comments

💕 Sebarang pertanyaan & cadangan, sila tinggalkan diruangan komen yer sayang-sayang sekalian!! Fikir yang baik-baik.Tulis yang baik-baik.Insyallah, semuanyer akan baik-baik belaka. Lagi satu, tolonglah jangan klik & sabotaj iklan kita sesedap rasa. Nanti tak pasal-pasal GA suspend akaun kita 😂. Tolong yer sayang-sayang sekalian!!