3 Pantang Larang Sijil Vaksinasi

Ogos 27, 2021

Sijil vaksin digital palsu

Hari tu Syu ada terbaca pasal satu artikel yang share pasal dua orang kawan karib ni. Nak dijadikan cerita, yang sorang ni pada awalnya chat kawan dia bertanya khabar. Yang bertanya khabar tu katanya golongan antivaksin. Lepas dah lama-lama chat tu,dia boleh pulak mintak kawan dia share sijil vaksin. Dah lah antivaksin, then senang-senang jer nak ada sijil. Orang lain yang pergi cucuk & dapat side effect, orang lain pulak senang-senang nak sijik vaksin. Amboi!! Sikit punya helok dia punya perangai. Nasib kawan yang dah divaksin tu jenis bijak orangnya. Dia tetap tak share walaupun dia sampai kena carut dek kawan karib dia. Good job. 


Bila dapat tahu cerita macam ni, Syu jadi naik menyampah pulak dengan golongan antivaksin ni. Nak vaksin ke tak nak, itu pilihan. Tak ada sebarang paksaan pun. Tapi janganlah sampai nak pergunakan orang lain. Sedangkan ko sendiri antivaksin. Yang hairannya, bila tak nak vaksin, bijak pulak kaitkan dengan hal  agama. Kata ada kaitan dengan Yahudi lah. Diorang tanam chip pengesan lah apa lah. What nonsense! Tapi dek kerana desperate nak kan perlepasan, sanggup pulak tolak tepi hal agama. Nampak tak punya buruknya perangai. By the way, korang boleh tengok artikel penuhnya kat SINI.


Sijil vaksinasi
Ini antara 3 pantang larang sijil vaksinasi.



So, for those yang dah lengkap dua dos vaksin tu, korang kena make sure yang korang TAK SHARE any single thing pasal korang punya sijil vaksin. Tak kira lah samada dekat famili korang ke best friend forever & ever ke. Sebab benda-benda macam ni  sekarang dah jadi private & confidential (P&C) okay. Waima family & friends korang melutut merayu & menangis air mata darah  sekalipun, never ever share your vaccination certificate. Tolong jadi  person with vaccine yang berintegriti. Bila korang simply-simply dedahkan sijil korang, secara tak langsung korang dah dedahkan orang yang berisiko untuk dijangkiti kepada virus Covid-19. Especially pada diorang yang belum divaksin. Jadi lah, orang yang bijak okey, Korang yang tak nak vaksin, takpe. Nanti orang lain dapat dine-in & pergi melancong bagai, jangan ko nak merah mata & meroyan macam orang gila πŸ˜‰πŸ’•. 

Comments

  1. Balasan
    1. Betul2. Tambah-tambah golongan antivax πŸ˜…. Dah confirm2 diorang tak cucuk vaksin.

      Padam
  2. Ada gak terbaca perbualan dua kawan tuuu, sesuka hati je mintak share hahaha. Adoiii, macam macam perangai sungguh lah. Tapi no batch vaksin tu memang tak patut didedahkan, memang kena censored sebab mereka akan guna untuk buat sijil vaksin pelsu mereka >.<

    BalasPadam
    Balasan
    1. Kan? Sesedap rasa dia jer nak mintak sijil orang.

      Template sijil,no.batch & QR code tu semua boleh diedit. Nowadays, semua canggih2 belaka. Apa pun boleh buat πŸ˜…. Even muka kita pun boleh ditirunya.

      Padam
  3. Bagus share untuk peringatan yang lain. Ikutkan ic, lesen pun jangan share sebab pernah terkena orang guna gambar lesen kita scam orang lain. No IC tu confidential sangat.

    BalasPadam
  4. betul!! ramai antivaksin ni amek kesempatan plak dia kan..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Betul K.Ret. Dah lah tak nak vaksin. Lepastu ada hati nak sijilπŸ˜…

      Padam
  5. Terima kasih atas perkongsian ini..

    BalasPadam
  6. Nak minta sijil ni terus jadi halal. Vaksin haram pula. Menyampah sangat !

    BalasPadam
  7. Macam saya, x suka jugak vaksin memula.. .. tapi bila dalam hal terpaksa.. kena terima.. kang x leh masuk kerja . haruuuuu.. Hidup mati mmg terpaksa hadap Covid jugak dah sekarang ni.. Kan

    BalasPadam
    Balasan
    1. Betul. Nak tak nak tetap kena hadap jugak. Vaksin ni cuma pelindung jer. Itu pun tak jamin 100% terhindar dari terkena Covid-19. Selebihnya tawakal jelahπŸ˜ŠπŸ’•.

      Padam
  8. Vaksin dosa kata depa, menipu tak dosa pula...Geram kan... Pastu kecoh nak dine in. Padahal kita yg lengkap 2 dose pun tak dine in lagi sebab tahu, boleh buat bukan maknanya perlu buat pun...

    BalasPadam
    Balasan
    1. Itulah pasal. Memang geram. Bab nak nipu tu idak pulak nak pikir dosa. Sekarang ni viral ada anak retis sorang tu tolak vaksin. Esok lusa tak dapat pelepasan SOP, mula lah sibuk nak menyalak😌

      Padam
  9. Good advice πŸ‘πŸ™‚

    BalasPadam
  10. Pandai pula nak guna sijil orang, Nauzubilahimizalik, betul dalam tu ada ic confidential tu

    PS. Kat mana follow box ye. Saya pun nak follow. Thanks.

    BalasPadam
  11. simpan sbagai hak peribadi kita.. ramai sngt org salah guna skrng ni..

    BalasPadam

πŸ’• Sebarang pertanyaan & cadangan, sila tinggalkan diruangan komen yer sayang-sayang sekalian!! Fikir yang baik-baik.Tulis yang baik-baik.Insyallah, semuanyer akan baik-baik belaka. Lagi satu, tolonglah jangan klik & sabotaj iklan kita sesedap rasa. Nanti tak pasal-pasal GA suspend akaun kita πŸ˜‚. Tolong yer sayang-sayang sekalian!!