Penyejuk Mata Di Penghulu Segala Hari

April 16, 2021


Ramadhan ini...

Bersaksikan Penghulu segala hari 

Dikau...wahai sang pencinta 

Maha pemurah menitipkan mutiara 

Mutiara pembasah dunia 

Menghilangkan ketandusan & kekeringan semesta


Bumi kau basahi 

Tanaman kau segari

Dan aku dikau beri kudrat untuk terus berdiri

Bernafas tanpa henti

Maka nikmat apa lagi yang mahu aku dustai


Cewah, sempat bermadah pujangga pepagi gini. Memandangkan hari ni hari Jumaat. So, mood tu ada helok & gumbira sikit. Maklumlah esoknya hudah weekend😁. Sebenarnyer takda apa sangat pon post entri Syu hari ni. Just post gambar Syu cuci mata jer sebelum nak pergi kerja. Lama tak kelebek anak-anak kayangan Syu ni. Selalu lepas balik kerja, siram-siram terus jenguk mini garden kat belakang rumah pulak. Memang takde masa untuk diorang-diorang ni. Weekend baru ada kesempatan. 



Pagi ni adalah lah lebihan masa sikit untuk kelebek diorang ni sementara nak tunggu hujan renyai reda. Actually, anak-anak kayangan Syu ni duduknyer di dalam garage. Tak kena sunlight sangat. Jadi, condition & pertumbuhan diorang masa tu macam terbantut sikit. Tapi, sejak letak diluar berpanas berhujan, takde dibelai & dimanja, helok pulak diorang ni beranak-pinak. Sungguh lah korang ni memang suka jadi anak-anak terbiar & terpinggir πŸ˜‚!! 


Air plants
Barisan anak-anak kayangan Syu πŸ˜˜. Alhamdulillah elok segar bugar.

Air plants | T. Ionantha Stricta
T.Ionantha stricta : Tak sedar dah beranak-pinak😍.

Air plants | T. Pseudobaileyi
T.Pseudobaileyi

Air plants | T.Caput medusae
T.Caput Medusae

Air plants | T.Streptophylla
T.Streptophylla

Air plants | T. Capitata domigensis
T.Capitata domigensis

Air plants | T.Vanhyningii
T.Vanhyningii

Air plants | T. Xerographica
T. Xerographica : Ini antara collection Syu yang paling mahal πŸ˜‚.

Air plants | T.Funckiana
T.Funckiana : Budak ni kalau keluar bunga memang cantik yakmat!!

Okey done tengok & siram budak-budak ni. Esok-esok tengok lagi. Itupun kalau teringat. Kih3. Lagipun pokok udara ni bukan boleh siram selalu pun. Seminggu sekali dah cukup. Senang bela, sebab tak banyak kerenah. So, moh ler kite kerojer!! Tak kerojer ape ha nyerπŸ˜†. Selamat bekerja semua!!

Comments

  1. rajinya tanam pokok gantung2 macam ni, cantik :)

    BalasPadam
    Balasan
    1. 😘Makceh...
      TS cuba lah bela...
      Tak susah mana pon... sebab pokok-pokok ni memang low maintenance sangat2😊

      Padam
  2. Seronoknya tengok! Terapi mata ni... 😊

    BalasPadam

πŸ’• Sebarang pertanyaan & cadangan, sila tinggalkan diruangan komen yer sayang-sayang sekalian!! Fikir yang baik-baik.Tulis yang baik-baik.Insyallah, semuanyer akan baik-baik belaka. Lagi satu, tolonglah jangan klik & sabotaj iklan kita sesedap rasa. Nanti tak pasal-pasal GA suspend akaun kita πŸ˜‚. Tolong yer sayang-sayang sekalian!!