Hack Your Soup With Hacks

Julai 10, 2021

Soup

This evening, I'm gonna share with you some of my tricks to make my soup more yummy than usual. This tips I learned from my previous 'tauke' who cooked several Thai style cuisines at her shop. Her name is Kak Ita. I worked there almost one year as a part-time kitchen helper. Her food was very delicious. If you go to Sitiawan area, take your opportunity to drop at her restaurant called Lambaian Masni 2. You will definitely fall in love with her food. Her Nasi Ayam was very delicious!!

Dinner

No matter what kind of soup she made, ox tail, chicken feet & so on, she will drop this candy inside of it. She said this Hacks method enable to make your soup taste better in addition to speed up the tendering process of the meat as well. Normally we are using either pressure cooker or throw some steel fork & spoon right? But not for Kak Ita. At first time, it's pretty weird for me to put Hacks into a soup ๐Ÿ˜…. However, I've tried it several times & honestly, it really does make your soup taste yummeh!! Today for my dinner, I cooked chicken feet soup!! Guess what. I drop one piece of Hacks candy  in it and muallah!! Here's my soup!! Specially hacked with Hacks!!๐Ÿ˜

What My Bawangians Say

  1. Okeyyy first time ni tengok letak cokelat HACKS dalammmmm soup! Betul betul sedap ke kak syu? Hahaha macam nice je nak try next time :D

    BalasPadam
    Balasan
    1. Sedap Tiqah.Akak masa mula-mula dulu tengok diorang letak gula-gula hack dalam sup pun akak rasa pelik jugak.Tapi kalau akak masak selalu akak letak sebiji jer.Macam tauke akak dia lima biji terus,sebab dia buat sup guna periuk besar ๐Ÿ˜.

      Padam
  2. Seriously drop the Hack candy into the soup? :O. Saya harus Cuba nih :D. Tapi agak susah nemuin Hack candy ini di Jakarta. Ntahlah kalo beli online. Saya tahu candy nih pas masih stayed in Penang. Di Medan pun hack gampang ditemui. Tapi ntah kenapa di Jakarta susah -_-

    Btw, soup nya kliatan enaaaak kak ;)

    BalasPadam
    Balasan
    1. Ini petua dari tauke kedai yang akak pernah kerja sebelum ni Fanny.Lepas habis degree akak rajin buat part time.Habis kerja shift pagi akak sambung pulak kerja kedai makan.Penat tu memang penat.Tapi banyak petua memasak akak belajar dari tauke akak.Restoran yang akak kerja tu masak masakan Thai.Rahsia sup dia guna gula2 Hacks ni lah.

      Setiap kali masak sup,tauke akak mesti akan letak gula2 ni dalam 5 biji.Dia kata boleh bagi daging cepat empuk & sedapkan sup.Sampai hari ni akak memang letak gula2 ni dalam sup akak sebab rasa gula2 Hacks ni pun serba sikit ada rasa macam gabungan rempah 4 sekawan(bunga cengkih,kayu manis, buah pelaga & bunga lawang) jugak ๐Ÿ˜Š.

      Owh,akak tak tahu pula gula2 ni susah nak cari dekat Jakarta.Barangkali sebab kurang demand kot.Gula2 ni kira famous jugak seantero dunia ๐Ÿ˜….Jadi akak rasa pelik jugak kalau susah nak dapat di Jakarta.

      Padam
  3. Perghhh first time tau hacks bole dibuat lauk jgk ye... Tp tp rs dia jadi camne ye? X rs manis2 gula hacks tu ke? Or berangin?

    BalasPadam
    Balasan
    1. Rasa berangin & manis gula tu tak ada kak Ret.Cuma rasa dia macam ade umphh...sikit.Tak tahu Syu nak describe kan macam mana.

      Jangan letak banyak sampai seplastik.Memang confirm2 jadi sup Hacks๐Ÿ˜†.Satu periuk letak sebiji jer๐Ÿ˜.Tapi selama Syu buat memang alhamdulillah tak ada rasa berangin Hacks.

      Padam
  4. Biar betul? First time dengar petua ni. bolehlah mencuba nanti. Curious juga nak tahu rasa kesedapan tu. Thanks share.

    BalasPadam
  5. perghhhhh petua baru ni. boleh dijadikan resepi rahsia!

    wahhh terima kasih atas perkongsian kak syu. power lah kerja part time kedai makan, saya part time dulu kerja retail je kak. dalam mall, dekat kiosk-kiosk...takde peluh-peluh gini hehehe

    BalasPadam
    Balasan
    1. Cubalah, tauke kedai makan akak ajar ๐Ÿ˜. Ada gak secret recipes lain yang akak belajar masa kerja dekat kedai makan dedulu. Next entry akak cerita lagi.Kalau rajin!!๐Ÿ˜…

      Untunglah kerja retail. At least, tak berkicap macam akak masuk dapur. Kih3 ๐Ÿ˜….

      Padam