Kek Sarang Semut Takde Sarang ๐Ÿ˜‚

Julai 21, 2021

Hari ni teringin betul nak makan kek sarang semut. Puncanya lepas terliur tengok Che Nom masak kek ni dekat YTube Channel dia. Tengok dia buat kek sarang semut macam sedap jer. Memandangkan bahan-bahan pun semua dah sedia-sedia ada dekat dapur. So, petang tadi Syu pun cubalah buat. Tapi malangnya, jangan katakan sarang, semut punya jejak pun tak hado. Sedih!! ๐Ÿ˜‚

Kek sarang semut
Tengok dari luar pun dah tahu macam ada something wrong dengan kek ni ๐Ÿ˜Œ. 

Punya semangat dah ni keluarkan dari oven. Tup-tup masa potong satu hapah sarang pun tak ade.  Tak ade semut tak ngape lagi. Ate ke mana pulak hala sarangnya. Sebutir lubang pun tak nampak bayang ๐Ÿ˜‚. Menung kejap Syu dibuatnya. Selama hari ni elok jer buat ada sarang. Kali ni lain pulak jadinya. Haiyaaaa...Tak tahulah kat mana silapnya๐Ÿ˜….  Barangkali soda bikarbonatnya kot ada problem. 

Kek sarang semut
Entah ke mana lah pergi sarangnya๐Ÿ˜„๐Ÿ’ฆ

Korang tengoklah apa jadi? Pertama kali dalam sejarah Syu buat kek sarang semut tak ada sarang๐Ÿ˜†. Adoyai. Padahal ikut resepi YTube Che Nom sebijik-sebijik ni. Udah macam rupa kek belacan Sarawak dah. Nasiblah keknya lembut & boleh dimakan lagi. Cuma sarang jer tak ade๐Ÿ˜…. 

What My Bawangians Say

  1. Meremang bulu roma kejapppp tengokkk sarang semut yang che nom tuuu sebab lubang lubang gitu >.<
    Hahahaha betul la kak syu, dah macam kek lapis tapi takpe kak syu, janji sedap dan secukup rasa! Nanti hancur jugak masuk perut hehehe :P

    BalasPadam
    Balasan
    1. Laaa...Tiqah ada trypophobia eak๐Ÿ˜…!!Akak kalau tengok lubang2 kecik cenggitu akak jadi geram.Rasa macam nak kikis2 bagi hilang๐Ÿ˜‚

      Itulah, nasib sarang jer yang hilang. Rasa tetap jugak sama.Betul.Masuk perut hancur jugak๐Ÿ˜.

      Padam
    2. Haah kak syu, trypophobia tuuuu! Tangan berlubang lubang ke apa apa yang berlubang rasa meremang bulu roma kejap >.< Wahhh kalau kak syu nak kikis kikis eh, rasa gerammm sebab berlubang ke sebab apa kak syu? Hahahaha

      Padam
  2. Rupa tak penting, yang penting rasa.. Ada, rupa cantik, tapi rasanya pulak tak sedap..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Ada benar tu.Selalu gak kena kuih lawa tapi rasa tak sedap๐Ÿ˜.Rupa bukan ukuran ye dak?Macam kuih akok pon hodoh jugak, tapi rasa sedap๐Ÿ˜‹๐Ÿ’•

      Padam
  3. oven dah lam rosak...tek berbeli lagi ni

    BalasPadam
  4. alahai febret sy ni!
    xpe.. boleh cuba lg sampai jd sarang semut.. hihi

    BalasPadam
  5. kek sarang semut ni memang kegemaran mak saya lah buatnya. ada siap jual lagi di bazaar. kadang kalau ada orang request pun mak saya akan bukak order jugak.

    Jangan sesedih kak syu. pasni kalau jadi, bolehlah share lagi ^_^

    BalasPadam
    Balasan
    1. Mesti sedapkan mak AO buat. Kalau tak, tak adalah sampai orang siap nak order bagai kan.Kuih orang lama ni. Nampak jer macam senang. Tapi kalau tak jadi, cenggini lah hasilnya macam kak Syu punya. Wu3๐Ÿ˜‚

      Sedihlah jugak sikit, sebab ni kira kuih tak jadi dah ni ๐Ÿ˜…. Takpelah, next round cuba lagi.

      Padam
  6. Mujurlah rasa dia okay lagi Syu. Mungkin lama tak membuatnya kot. Pasni cuba lagi.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Itulah kak Fizah. Mungkin dah lama sangat tak buat. Tapi Syu rase macam soda bikabornatnya problem pun ada jugak ๐Ÿ˜‚. Nanti lah cuba buat lagi. Apa2 pun alhamdulillah, udah licin dah kuihnya. Nasib rasanya tetap sama. Cuma sarang jer tak ada ๐Ÿ˜†.

      Padam
  7. Che Nom resepi dia senang ditiru, tapi reality dia jauh bara dari panggang? Eh, jauh api dari panggang. Ahhh~ gitu laaa.
    .

    Bab kek ni suka main taram je. Ate kejadian dia cantek molek pulak. Kalo ikut sebijik sekentut, konfem punya failed! Haha

    BalasPadam
  8. Itulah pasal.Ni first time guna resepi Che Nom.Memang senang di tiru.Tak jadi pun senang jugak๐Ÿ˜‚.

    Selama hari ni memang agak2 jer ikut resepi dekat FB.Same macam buat kuih apam, kalau ikut sukatan memang hapah tak jadi.Bila campak2 sesedap rasa elok pulak kejadian.Apa kejadahnyer semua ini?Ha3๐Ÿ˜†

    BalasPadam